I den här salladen kan du ha i princip vad som helst. Alltså jättebra räddarrätt för grönsaksslattarna. Grejen med den är att du finhackar allt och smaksätter ordentligt. Det åkte ner så mycket grejer i min sallad och den blev så god och full av färg, och textur. Och jo, jag åt den med sked.
Jag listar vad jag hade i min sallad som inspiration på vad man kan ha men här regeln ”man tager vad man haver”.
Konfiterad vitlök!
Jag vill också passa på att slå ett slag för konfiterad vitlök. Jag har i veckan haft den på mackor, pizza, i dressing, i pasta, gjort sardellpasta på osv…. Det är 2 hela vitlökar klyftade och skalade som får sjuda i olivolja eller smör tills de är helt mjuka. Sen lägger jag dem på en skärbräda strör över lite flingsalt och mosar med gaffel. Jesus så gott!!! Den överblivna oljan sparar jag och har i all möjlig matlagning, t.ex. dressing till den här salladen. Viktigt att löken inte bränns vid i oljan för då blir både den och oljan bitter, men det här är, bortsett från den lilla detaljen, superenkelt och jag tycker att alla någon gång i livet ska ha en burk med konfiterad vitlök i kylen.
Jag hade det här i min sallad (1 stadig portion)
- 2-3 blad grönkål
- 1 morot
- 1 stjälk selleri
- 1 1/2 dl kokade linser
- 1/2 tomat
- 1/2 rödlök
- 1 msk skållad mandel (kvar sen julen)
- 1/2 röd chili
- 1/2 dl riven parmesan
Dressing
- 1 msk konfiterad vitlök
- 1 msk olivolja
- 1 msk citron eller vinäger
- 1 msk vatten
- salt och peppar
Gör så här
Finhacka alla ingredienser och blanda med parmesan i en skål.
Blanda ingredienserna till dressingen och häll över salladen.
Smaka av med salt och peppar.
Lämna ett svar