Den här lilla anrättningen säger du bara inte nej till. Finns så mycket att älska med den. Det gäller att passa på nu när apelsinerna är som bäst. Men om jag får säga själv så är det oliverna som gör den här rätten för mig och jag har valt dem med omsorg. De går såklart att ersätta men OM du kan lägga vantarna på de här skrynkliga små rackarna från Nyons eller liknande så rekommenderar jag dem extra mycket liksom en fin olivolja med lite pepprigare smak. Fänkål och apelsin, är en strålande smakkombination och du skulle kunna hyvla parmesan över och skippa burratan. Mandlarna ger lite crunch och det enda jag saknade var lite mer grönt att ha till. Fänkålsdill hade funkat fint. Rosmarin som är en bra apelsinkrydda liksom timjan.
Det här är lika mycket förrätt som lunch och jag hade nog kunnat äta det till frukost också. Eftersom det är så sjukt gott tycker jag du ska dela det med dem du älskar, så därför slår jag till med ett recept för fyra.
Du behöver det här till 4 portioner
- 4 blodapelsiner
- 1 fänkålsstånd
- 2 bollar burrata (alt 1 kopp parmesanflakes)
- 1 burk (ca 200g) Olives noir de Nyons
- 1/2 dl hackade marconamandlar
- 2 msk olivolja
- Salt och svartpeppar
- 1 msk fänkålsdill, rosmarin eller timjan
Gör så här
Skiva fänkålen tunt. Gärna med en mandolin.
Blanda den med 1 nypa flingsalt, och 1 msk olivolja
Skala och skiva apelsinerna och lägg dem i botten på ett fat.
Lägg den dressade fänkålen i mitten
Lägg upp Burratan och bryt isär den.
Toppa med oliver, mandlar och örter samt svartpeppar och avsluta med att ringla över extra olivolja
Lämna ett svar