Det här måhända vara veckans brunaste maträtt, men den tål den sortens påhopp för att steka kål länge tills den nästan blir brun är bland det godaste man kan äta för sån liten peng. Jag är inte den som är den så jag fyllde stekpannan till bredden med kål. Den tappar vatten under stekningen och då vill man ju inte stå där med spenatresultat. (ni vet när man köpt största påsen spenat och har en matsked efter stekning) Unna dig att steka den i smör tycker jag. Det här är redig mat som det är och den förtjänar en guldkant. Sen kan du servera kålen med pasta eller valfria nudlar. Jag kunde inte låta bli att gå åt det asiatiska hållet med lite soja och chiliolja. Det var allt som behövdes.
Nu blir den här rätten bäst om du den får lite tid på sig. Men det är å andra sidan väldigt lite förberedelser så ta en pre-lunch-paus och jobba dig sen till rätt aptitnivå medan kålen puttrar i pannan.

Du behöver det här till 1 portion
- 250 -300 g spets-/vitkål
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- salt och peppar till smaksättning
- ca 70 g sötpotatisnudlar
- 1 msk japansksoja
- 1 msk chiliolja (jag använde färdig crispy chili oil av märket Lao gan Ma)
Gör så här
Strimla kålen grovt och skär löken i båtar.
Hetta upp en stekpanna med smöret och tillsätt kål och smör. Slunga det ett par varv i smöret och låt det steka upp på lite högre värme. Sen sänker du värmen till låg/medium och lägger över ett lock. Låt kålen puttra i 30 minuter.
Du kan lyfta locket och slunga kålen ytterligare någon gång så att den inte bränner vid.
Under tiden kokar du upp vatten till nudlarna och följer tillagningsinstruktionerna.
När nudlarna är klara blandar du dem med soja och chilioljan.
När kålen blivit mjuk och fått lagom med färg smakar du av med salt och lite peppar. Blanda den med nudlarna och toppa ev med lite mer chiliolja.
Den som är hungrig pocherar ett ägg och lägger på toppen.
Lämna ett svar