Det låter som en tjusig rätt på men restaurangmeny. I själva verket är det mina samlade rester i en ovanligt snygg blandning. Raddicchion, som jag köpte på Butik Rot i påskas, innehöll så många lager blad att den bara fortsatt leverera vackra sallader. Salsa verden åts med en bit kött och en sallad och zucchinin var en halva som skrotade runt i grönsakslådan och tyckte det var dags att bli äten.
Jag gjorde en smart 2-i-1 lösning när jag kokade linserna. Nämligen att hyvla zucchinin och lägga den i ett durkslag ovanpå linserna. Zucchinin ångkokades alltså samtidigt som linserna kokades i kastrullen.
Vad är egentligen en salsa verde?
Det är väl bara en grön sås helt enkelt och så kan man själv välja vad men vill ha för grönt i tänker jag. Men örter är väl ändå att rekommendera för mycket smak. Jag blandade i lite av allt dvs, timjan, mynta och persilja. Vill man ha sin sås lite tjockare så kan man också låta en torr brödbit få komma till nytta genom att man låter den dra lite i såsen och sen mixa den. Bra smaksättare förutom örter kan vara, dijonsenap, vitlök, sardeller, kapris, parmesan, citron.
Förslag på salsa verde
- 1 dl olivolja
- juice från 1/2 citron
- 1 tsk sardellpasta (eller 3 filéer)
- 1/2 dl finriven parmesan eller pecorino
- 1/2 vitlöksklyfta
- 1 näve valfria örter
- salt och peppar
- 1/2 skiva torrt bröd
Gör så här
Blanda alla ingredienser till salsan, utom brödet, med en stavmixer. Lägg i brödet och låt det dra i dressingen medan zucchinin kokar. Mixa därefter in brödbiten i såsen och smaka av med salt och peppar.
Koka linserna enligt förpackningsinstruktionerna.
Hyvla zucchinin och lägg i ett durkslag och låt dem ånga 5-10 minuter ovanför linserna.
Vänd zucchinin i salsan.
Lägg upp sallad, linser och zucchini. Ringla ev lite extra salsa över linserna. Smaka av med salt och peppar.
Lämna ett svar