Ibland får man till ett recept som bara blir så bra att det känns helt onödigt att prova något annat. Det här är ett sånt. Den här kakan är så saftig och så har den en precis lagom seg kant. Den smakar och doftar sött av apelsin och får en extra fyllighet av olivolja och mandel. Mina barn som inte gillar när jag har citrus i kakor (vilket jag elakt nog alltid har) älskar den här kakan. Den påminner lite om en kladdkaka i konsistensen när jag tänker efter. Jag vispar upp lite Mascarpone med vaniljsocker och har till men en klick vispgrädde är inte heller dumt.

Du behöver det här
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 3 dl mandelmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- zest från 1 tvättad ekologisk apelsin
- juice från 1/2 apelsin
- 1 dl olivolja
- mandelflagor till garnering
- florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en springform med smör och ströa kanterna med mandelmjöl.
Vispa ägg och socker fluffigt och nästan vitt
Blanda mandelmjöl, mjöl och bakpulver och vänd ner i äggblandningen med en slickepott. Rör till en jämn smet.
Tillsätt olivolja, apelsinjuice och zest från hela apelsinen
Rör till en jämn smet och häll upp i formen och strö över mandelflagorna
Grädda i 20-25 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut och låt kakan svalna innan du pudrar över florsockret.
Lämna ett svar