Jag är verkligen bra på att vara ledig! Så bra att jag helt och hållet glömmer bort allt det där med att skapa innehåll. Inte så mycket att laga och äta mat. Snarare att skriva om och fota allt jag ätit.
Talldungen!
I slutet av förra veckan gjorde jag och sambon en liten roadtrip till till underbara Talldungen på Österlen. David, som driver Talldungen med sin kompanjon Emma, är en gammal kompis från ungdomsåren. Att han skulle bli en person som lyckades inom mat- och gästupplevelser var liksom glasklart från början och på Talldungen har David och Emma verkligen lyckats skapa en sån genuin känsla. Det är hemtrevligt, välkomnande, vackert och allt man äter och dricker är så noga utvalt och gott. Frukost med produkter från gårdar i närheten och hembakat bröd, hemgjord granola, och marmelad och en liten Madeinekaka till sista koppen kaffe . Istället för mängder är det noga utvalt.
Middagarna följer samma tema med små rätter baserade på utvalda och närproducerade råvaror. När det kommer till vin är de så duktiga att det bara är att spänna fast sig och åka med.
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2023/05/talldungehallen.jpeg)
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2023/05/talldungen-1.jpeg)
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2023/05/talldungenmusslor.jpeg)
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2023/05/talldungenexterior.jpeg)
Plan B blev bättre än plan A
Jag hade egentligen tänkt att åka runt på alla härliga loppisar som finns i trakterna kring Österlen. Jag är i behov av lite nytt att lägga upp och fota mat på. Hittade massor! Men bara genom att glo in genom fönster för att konstatera att vartenda ställe hade stängt på vardagar. Högsäsongen är liksom inte igång.
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2023/05/helena.jpeg)
Men då kom jag på att min kompis Helena a.k.a Pastahantverket befann sig i krokarna. Närmare bestämt på Borregården Bed & Breakfast där hon håller kurser i pasthantverket. Helena är Sveriges enda Sfoglina utbildad i Bologna. Sfoglina får man bara kalla sig om man bemästrar handkavlad pasta till perfektion. Jag har såklart gått en sån kurs hos Helena och om du älskar pasta eller känner någon som älskar pasta och dessutom kan njuta av lugnet som kavling skänker så ska du boka upp dig på en sån kurs. Slutresultatet är såklart det bästa. Dvs att kunna fylla ljuvliga pastaknyten med det bästa du vet.
Inte nog med att Helena fanns på plats. Hon bjöd på lunch också. Svampig risotto, kyckling och massor med rapsskott.
Kan vi prata om Rapsskott!
Raps växer ju i större delen av landet och i ganska stora kvantiteter. Vad jag förstått kan man skörda den ganska länge innan den blommar. Hur kommer det sig att det är så svårt att få tag på? Nu vet jag att t.ex. Butik Rot brukar ha det när det är säsong men visst är det synd att det inte finns på fler ställen. Jag tycker rapsskott påminner lite om sparrisbroccoli i smak och konsistens. Det är otroligt gott att bara steka lätt tillsammans med olivolja och vitlök och sen pressa lite citron över. Om du hittar det så köp.! Jag hade kassar med mig hem från Österlen och de har otroligt bra hållbarhet. Recept kommer inom kort.
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2023/05/rapsskott.jpeg)
Lämna ett svar