Om du är en av dem som nu är skeptiskt till att krydda kycklingen med kanel så vill jag bara påpeka att den här rätten har passerat nålsögat. Dvs mina tonåringar och de älskade den. Jag lade upp den här kycklingen på Instagram som en helgrillad kyckling, men här har jag använt kycklinglårfiléer vilket går snabbare. Det är två lite olika tillvägagångssätt. En hel kyckling har längre tillagningstid och eftersom glazen innehåller honung så bränner den lätt. Därför penslar jag den inte förrän mot slutet av tillagningstiden. Jag delar också kycklingen på mitten och plattar ut den. Jag tycker att det underlättar att få en jämnare tillagning.
Till det här gjorde jag en sallad med hirs, gurka och vattenmelon. Men quinoa, bulgur eller couscous går precis lika bra. Eller så gör du salladen helt utan gryn.
Du behöver det här till 4 portioner
- 1 hel kyckling eller 400-500 g filéer
- olivolja
- 1 tsk kanel
- 4 finhackade vitlöksklyftor
- 3 msk honung
- 2 msk harissa
- 1-2 msk rostade sesamfrön
- salt och peppar
Sallad
- 2 dl valfria gryn
- 300 g vattenmelon
- 1 gurka
- 1/2 rödlök eller 2 salladslökar
- 2 msk hackad, färsk persilja, mynta eller timjan (du kan blanda alla också)
- olivolja
- juice från 1 citron
- salt och peppar
Gör så här
För hel kyckling
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda honung och harissa.
Dela kycklingen längs med ryggraden och platta ut den. Gnid in kycklingen med kanelen, vitklöken och salta lätt och ställ in längst ner i ugnen. Sätt en timer på 35 minuter. Efter 35 minuter tar du ut kycklingen och penslar ett lager glaze och gör om det igen efter 45 minuter och strör över sesamfrön. En tredje och sista pensling gör du efter 50 minuter. Då kollar du innertemperaturen så att den är 70 grader.
Salladen
Tillaga grynen enligt förpackningsinstruktionerna.
Dela melonen och gurkan i grova bitar.
Hacka örterna och skiva löken tunt.
När grynen är klara låter du dem svalna lite innan du blandar dem med melon, gurka, örter och lök. Pressa över citron och häll över ca 2 msk olivolja. Salt och peppra.
Kycklingfiléer
Dela kycklingen i stora munsbitar.
Börja med att rosta sesamfrön i stekpannan. Häll av dem och tillsätt 1-2 msk olja och lägg i kycklingen. Stek den så att den får färg på alla sidor.
Tillsätt kanel och vitlök och slunga kycklingen så att alla bitar får kryddor på sig.
Tillsätt harissa och honung och rör om och låt den puttra i 1 minut. Salta och peppra och låt sedan kycklingen fortsätta puttra i såsen tills den är seg och kladdig. Tillsätt sesamfröna på slutet.
Lämna ett svar