
Du behöver det här till 4 portioner
- 500 g rabarber
- 2 dl socker
- 1 vaniljstång
- 0,25 dl vatten
- 1 msk citron
- 3 dl vispgrädde
- 4 sockerkaksskivor eller motsvarande.
- 50 g smör
- 1 tsk nystött kardemumma
Gör så här
Skiva rabarbern i 2 cm tjocka slantar. Du behöver inte skala den när du skär i så små bitar och det fina med det är att den fina, röda färgen som sitter i skalet blir kvar.
Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda dem med rabarber, socker, citron och vatten och koka upp. Du kan spara vaniljstången och mala ner med strösocker för att gör ett eget vaniljsocker, eller så låter du den koka med kompotten.
Låt kompotten puttra på låg värme i 10 minuter och ta av den från värmen.
Vispa grädden lätt så att den fortfarande är lite rinnig
Hetta upp en stekpanna med smöret. När det tystnat tillsätter du kardemumman och sockerkakan och steker den tills den har fått lite gyllene färg.
Servera med kompotten och grädden.
Lämna ett svar