Det märks på inläggen att grillsäsongen är igång och att det är säsong för grönsaker. Jag skulle kunna leva på grillade grönsaker så här års. I min iver tror jag att alla ska älska grönsakerna lika mycket som jag och vräker på men allt som oftast blir en del av tonårssönernas ranson min lunch dagen efter. Som i den här zucchiniröran t.ex. Den funkar både som lunch med skiva bröd stekt i lite olivolja eller som en sidorätt till något grillat. Ett tips är m a o att slänga på lite extra grönsaker när du ändå grillar och använda dem i en god röra en annan dag. Zucchini, aubergine, paprika, fänkål, purjolök, sötpotatis, rotselleri, broccoli är alla grönsker som blir riktigt goda på grillen.
Nu hade jag en diverse slattar som åkte ner i den här röran som t.ex. konfiterad vitlök, ricotta och parmesan. Du kanske inte har det hemma just nu och då kan du helt enkelt ta vanlig vitlök (mindre mängd).
– Ett instick om konfiterad vitlök. Alltså vitlök som jag kokar i olja. Knepet är att den inte ska få färg för då blir den bitter. Riktigt god grej att ha på en bruschetta eller som smaksattare. Håller länge i kylen också.
Våga variera
Om du inte har ricotta kan du testa med creme fraiche, mascarpone, färskost, syrad grädde och en annan ostsort och andra örter och om du inte har mandlarna kan du testa med pumpa- eller solroskärnor som du steker i 1 msk olja. Se det här receptet som en inspiration till att ta vara på vad du har över från grillen och ge det nytt liv.
Du behöver det här för en omgång
- ca 1 grillad zucchini
- ca 150 g ricotta
- 1 dl riven parmesanost eller pecorino
- 1 dl friterade marconamandlar
- 5 klyftor konfiterad vitlök eller 1/2 färsk
- zest från 1 citron ev lite av juicen för avsmakning
- olivolja
- 1 msk finhackad persilja, timjan eller mynta
- salt och peppar
Gör så här
Grilla, hacka, mixa! Smaka av!
Lämna ett svar