Labneh!! Att jag inte börjat laga det tidigare och oftare. För det första är det så gott. För det andra är det enkelt att göra och för det tredje finns ingen gräns för variationsgraden. Jag är ju redan en sucker för turkisk yoghurt, både till frukost, i maten och till desserter så självklart kommer jag nu göra Labneh till allt.
Labneh är alltså som en färskost gjord på turkiskt (eller grekisk) yoghurt. Vad man gör är att man saltar den lite lätt och låter den yoghurten rinna av under natten i kylen eller i minst 4 timmar. Det är allt! Sen kan du servera den som den är, eller göra små ostbollar som du smaksätter eller rullar i kryddor eller färska örter. En del lägger ostbollarna i en smaksatt olja. Du hör ju. Här finns chans att använda fantasin och glänsa. Man kan ju tänka sig att inte salta yoghurthen och tillsätta honung och citronzest och rulla ostbollarna i något sött tillsammans med nötter…
Den perfekta bufférätten
Vad jag gjorde häromdagen var att grilla zucchini och servera med Labneh och ramslöksolja. Men vilken smaksatt olja som helst funkar ju. Att göra smaksatta oljor är något jag ofta faller för. Man får ut det där extra av en ört genom att mosa den och frigöra alla aromer och smakämnen som lyfts av fettet i oljan. Dessutom åker stjälkar och allt med.
Det här är en perfekt bufférätt. Den funkar till allt grillat. Eller tillsammans med en sallad och gott bröd som man skopar upp det med.
Du behöver det här för en bufférätt
- 500 g turkisk/grekisk yoghurt
- 1 tsk flingsalt
- 2 medelstora zucchinis
- 1 dl olivolja
- 1 dl färsk ramslök eller t.ex. persilja
- ev 1/2 vitlöksklyfta om du inte har ramslök
- zest från 1 citron
- salt och peppar till smaksättning
Gör så här
Blanda yoghurten med saltet och häll upp det i en muslin, hushållspapper eller kaffefilter som du placerar i en sil och ställer över en bunke så att vätskan kan rinna av. Ställ i kylen i minst fyra timmar eller över natten.
Blanda dina örter med oljan och ev vitlök. Använd en stavmixer för att få en hyfsat slät olja. Mixa och smaka av med lite salt. Oljan kan smaka lite bittert vid första provningen men saltet tar bort bitterheten och förstärker smaken. Olivolja är lite pepprig så vill du ha en mildare smak använder du t.ex rapsolja.
Skär zucchinin på längden, pensla i lite olja och salta lätt. Grilla eller stek på hög värme tills den mjuknat.
Servera med labneh, olja, och lite citronzest. Salta och peppra efter smak.
Lämna ett svar