Jisses vilken stackars semesterförsummad blogg det här är. Jag hoppas att du följer mitt instagramkonto för lite mer regelbundna uppdateringar och nya recept. Nu ska jag i varje fall ta igen för lata semesterdagar och se till att sommarens alla recept kommer upp här. Ännu är det ju många sommardagar kvar och man vill njuta av nyskördade råvaror och lättlagad mat.
Just en sån rätt är det här. Färsk vitkål är den mest underbara sommarmat. Passa på att äta den nu när den är färsk då den är lite mildare. Kombinationen av brynt vitkål med syrad grädde är helt oslagblar. Vitkålen blir sådär lite nötig. Pricken över i är citronzest.
Laxen rimmar jag i salt lag ett dygn eller två eftersom jag gillar när den blir sådär fast och len och sen snabbhalstrar jag den i pannan, men du kan såklart steka laxen rakt uppochner också.

Du behöver det här till 4 portioner
- 500 g lax
- 9 dl vatten
- 1 dl salt
- 2 msk socker
- 1/2 huvud vitkål
- 2 msk smör
- ca 2 dl syrad grädde
- zest från 1/2 citron
- 1 krm vitpeppar
- salt
- dill
Gör så här
Blanda vatten, salt och socker. Torka av laxen och lägg i saltlagen. Låt stå i kyl i ett dygn.
Strimla vitkålen och hetta upp en stekpanna med smöret. Bryn tills vitkålen fått ordentligt med färg.
Tillsätt den syrade grädden och rör ihop.
Smaksätt med vitpeppar, salt och citronzest.
Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja och lägg i laxen. Stek den ca 2 min på varje sida.
Lägg upp med kålen och toppa med dill.
Lämna ett svar