• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

massor av mat för moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Arkivet
  • Bloggen maten och jag
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Helglunch / Halstrad lax med brynt vitkål och syrad grädde

Halstrad lax med brynt vitkål och syrad grädde

Cina · augusti 15, 2023 · Leave a Comment

Jisses vilken stackars semesterförsummad blogg det här är. Jag hoppas att du följer mitt instagramkonto för lite mer regelbundna uppdateringar och nya recept. Nu ska jag i varje fall ta igen för lata semesterdagar och se till att sommarens alla recept kommer upp här. Ännu är det ju många sommardagar kvar och man vill njuta av nyskördade råvaror och lättlagad mat.

Just en sån rätt är det här. Färsk vitkål är den mest underbara sommarmat. Passa på att äta den nu när den är färsk då den är lite mildare. Kombinationen av brynt vitkål med syrad grädde är helt oslagblar. Vitkålen blir sådär lite nötig. Pricken över i är citronzest.

Laxen rimmar jag i salt lag ett dygn eller två eftersom jag gillar när den blir sådär fast och len och sen snabbhalstrar jag den i pannan, men du kan såklart steka laxen rakt uppochner också.

Du behöver det här till 4 portioner

  • 500 g lax
  • 9 dl vatten
  • 1 dl salt
  • 2 msk socker
  • 1/2 huvud vitkål
  • 2 msk smör
  • ca 2 dl syrad grädde
  • zest från 1/2 citron
  • 1 krm vitpeppar
  • salt
  • dill

Gör så här

Blanda vatten, salt och socker. Torka av laxen och lägg i saltlagen. Låt stå i kyl i ett dygn.

Strimla vitkålen och hetta upp en stekpanna med smöret. Bryn tills vitkålen fått ordentligt med färg.

Tillsätt den syrade grädden och rör ihop.

Smaksätt med vitpeppar, salt och citronzest.

Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja och lägg i laxen. Stek den ca 2 min på varje sida.

Lägg upp med kålen och toppa med dill.

Filed Under: Helglunch, Lunch med vänner, Sommarluncher, Sommarmat Tagged With: Lax, Syrad grädde, Vitkål

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Chiliolja Citron Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherade ägg Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ris Rödbetor soppa Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Chili och ponzumarinerade ägg
  • Marängswiss med björnbärssirap och en 15-åring
  • Kryddig linssoppa för förkylda höstdagar
  • Spetskål-,äppel-, och fänkålsslaw med dragon och dijon
  • Rischips med räkor och sötpotatiscrisp
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2023