Välj rätt kikärtor
Hummus är alltid gott men när man gör hummus lika ofta som jag försöker man variera och utveckla den och jag måste säga att när det kommer till kikärtor så är det skillnad. Vanligtvis köper jag de vanligaste märkena i matbutiken och det blir alltid god hummus. Jag kör ner alla ingredienser i mixerna och så är det med det. Men så ibland slinker jag in på en favoritbutik och köper deras kikärtor som är dyrare men helt otroligt goda och som ger den fluffigaste hummusen man kan tänka sig. Jag tror det har att göra med ärtorna såklart men också beredningen och att skalen är så mjuka vilket gör att hummusen blir så slät.
Sås först, ärtor sen…
Kikärtorna i all ära men jag brukar göra mig till lite också. Dvs jag mixar citron, spad från kikärtorna, olivolja och tahini till en luftig sås som jag därefter mixar med kikärtorna och kryddorna.
Våga sätta smak
Jag smaksätter nästan alltid min hummus med något extra. Just nu är jag besatt av kombinationen jalapeno, spiskummin, vitlök och persilja. Prova dig fram med chili, örter, lök osv. Eftersom jag tycker det är gott med en hummusbas till olika rätter passar det att variera smaken också. Den här varianten brukar jag t.ex. servera med bakad aubergine, eller lammfärsbollar.
Ingredienser
- ca 400 g kikärtor (motsvarar en tetra hos de flesta varumärken)
- 2 msk tahini
- juice från 1 citron ca 2 msk
- 1 msk olivolja
- 1-2 msk kikärtsspad
- 1 jalapeño
- 1 tsk spiskummin
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk hackad persilja
- salt (varierar beroende på om kikärtorna är kokade i salt eller ej)
- sumak
Gör så här
Häll av kikärtspadet från kikärtorna men spara det för att kunna späda ut hummusen.
Blanda tahini, citronjuice, olivolja, kikärtsspad, spiskummin och vispa till en luftig sås. Tillsätt persilja och jalapeño och mixa slätt.
Tillsätt de avrunna kikärtorna lite åt gången så att stav mixerna orkar med. (Alternativt kör allt i blender) Tillsätt ev lite kikärtspad för en lösare konsistens.
Mixa tills du har en slät hummus och smaksätt därefter med salt efter smak.
Toppa med lite olivolja och ev lite sumak om du har.
Lämna ett svar