Ja, ja, man gnäller nu. Vad ska jag göra med all denna zucchini?! Men passa på, för snart är säsongen över och zucchinin blir dyrare och odlad allt längre bort. Zucchini är en av mina favoritgrönsaker men jag får kämpa lite med tonåringarna. Bäst funkar fritters för att övertyga dem. Men idag gör jag en röra på två ganska så bedagade skönheter. Fula på utsidan men fortfarande fina på insidan och efter 30 minuter på ganska hög värme i ugnen är utsidan ett minne blott. Jag väljer att ugnsrosta för att slippa passa dem och för att kunna köra mycket på en gång. Men såklart kan du steka också.
Den här röran har jag som en kräm på en toast med tomater och rödlök eller så blandar jag ut den med pasta. Eftersom både ricottan och zucchinin blir ganska söt får citron och parmesan ge den syra och sälta. Mynta och zucchini är bästa smakkompisar men alla gröna örter fungerar. T.ex. timjan, persilja, basilika. På @lunchhemma har jag lagt upp en liten film med hur jag gör.
Du behöver det här till 4-6 portioner
- 2-3 zucchinis
- saft från 1/2 citron
- 1 dl ricottaost
- 1 dl riven parmesan
- 2 msk olivolja
- 1 – 2 msk hackad, färsk mynta
- salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader
Skär zucchinin i större bitar och salta lätt.
Lägg på en plåt och ringla över 1 msk olja och blanda.
Grilla i ugnen i ca 30 minuter. Du vill att de ska få ordentligt med färg
Ta ut zucchinin och lägg i en mixer tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar, olivolja och ev lite mer citronjuice.
Lämna ett svar