Ni vet att jag ogillar att slänga mat. En annan sak jag ogillar är bananflugor. I år har jag lyckats bra med mina fällor och inte minst med att se till att de irriterande, små flygarna inte har något att kalasa på. Dvs förvara all frukt och grönt i kylen. Men så blev det så där fuktigt och jobbigt och kylen visste inte vad den skulle göra med allt innehåll, så jag tog beslutet att testa vilka frukter som gjorde sig i frysen. Nästan alla visade det sig. När man tar fram den och river på ett rivjärn är det som en helt ny ingrediens. Sött och kallt gör sig väldigt bra tillsammans med något syrligt som t.ex. yoghurt, eller fetaost. Jaha, så det här är vad jag gör nu tills jag tömt frysen på frukt. Den tinar såklart snabbt som ögat när man river den men det gör inget. Det är ”instant dessert”. Vet du vad mer som hade varit gott till det här? Mynta!!
Labneh kan göras både söt och salt. I den ena tillsätter du honung och i den andra salt Jag gillar båda. Den blir som en färskost med lite mer syra. Både turkisk och grekisk yoghurt funkar bra. Jag tycker turkisk yoghurt är mindre syrlig än den grekiska och även om grekiskt yoghurt oftast är fastare än den turkiska spelar det ingen roll här eftersom man låter vätskan rinna av.
Ingredienser
Söt Labneh 4 -6 portioner
- 500 g turkisk/grekisk yoghurt
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk honung
- valfri fryst frukt
- valfria nötter eller granola
- honung
Gör så här
Blanda yoghurt, vaniljsocker och honung och häll över i bomullsmuslin eller t.ex ett kaffefilter.
Ställ i ett durkslag i en skål så att vätskan kan rinna av. Kyl över natten eller längre.
Serveras kallt med riven frukt, nötter och lite extra honung och mynta över.
Lämna ett svar