Har jag blivit en person som gör desserter och sötsaker? Jag har liksom alltid varit mer ”salt än söt” och helt plötsligt har jag börjat lägga upp desserter i mitt flöde.
Men jag hade tre bra anledningar. Vinlunch med vänner i värmen, fådda päron från trakten och en idé som jag ville testa.
Idén funkade, vännerna gillade desserten och päronen kom till glädje. Receptet är lättlagat och passar faktiskt bäst att förbereda dagen innan vilket man gillar när man helst vill vara med på lunchen själv. På bilden har pannacottan runnit ut lite eftersom jag när jag tog bilden vispade upp den och hällde över men vid serveringen var den fast och kunde lätt formas till fina ägg. Du skulle också kunna göra pannacottan direkt i serveringsskålar och lägga päronen ovanpå när du serverar. Just sayin’ om du är en sån som vill att det ska vara piffigt.
Ingredienser 6 portioner
Rosmarinpäron
- 6 päron
- 2 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 vaniljstång
- 2 msk citronjuice
- 1 varv citronskal (skalat med potatisskalaren)
- 1 kvist rosmarin
Mandelpannacotta
- 2,5 gelatinblad
- 3 dl vispgrädde
- 1 ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 bittermandel (finriven)
- 2 dl mandelmjölk
- Till servering: rostade mandelflarn
Gör så här
Koka upp sockerlagen (allt utom rosmarinkvisten)
Skala och dela päronen och lägg päronen en in glasburk med rosmarinkvisten. Häll över den varma sockerlagen. Låt stå över natten.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter
Koka upp grädden med socker, vaniljpulver och bittermandeln. Ställ kastrullen åt sidan lägg i gelatinbladen och vispa en minut.
Häll i mandelmjölken och rör ett par varv.
Häll upp pannacottan i en skål/eller portionsskålar, täck med plastfolie ända ner mot ytan så att det inte bildas en hinna. Ställ i kyl över natten.
Lämna ett svar