Ja, då är förkylningssäsongen här. Det går liksom inte att ducka för den utan man får bara göra det bästa av det. Som att göra en kryddig linssoppa. Det känns som att kryddor är bästa medicinen. Åtminstone om man vill känna lite värme inombords. Den här soppan är enkel att göra och funkade även på tonåringarna som vanligtvis vägrara ingrediensen linser men jag lyckades finta bort dem dem genom att mixa soppan slät. Det är dessutom praktiskt med mixade släta soppor för det är inte så noga med hackandet.
Alternativ
Jag serverar med bladspenat och rostade kokosflakes men grönkål och svartkål är också gott till och du kan använda rostade pumpafrön, solroskärnor eller cashewnötter. Den som inte har fisksås slänger ner en buljongtärning och drar på lite extra med saltet och lime kan ersättas med t.ex. mango chutney. På mitt Instagram @lunchhemma har jag lagt upp en film när jag lagar soppan.

Ingredienser 4 portioner
- 1 msk rapsolja
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 1 röd chili
- 1 tummetott färsk ingefära
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl röda linser
- 4 dl vatten
- 1 paket krossade/passerade tomater (ca 400g)
- 200 ml kokosgrädde
- 1 dryg tsk spiskummin
- 1 1/2 msk fisksås
- salt
- 2 msk limejuice
- bladspenat
- rostade kokosflakes
- olivolja
Gör så här
Hacka lök och morötter grovt. Dela chilin på mitten och skrapa ur kärnorna
Hetta upp en kastrull med rapsolja. Tillsätt morötter, lök, chilin, vitlök och ingefäran och spiskummin. Stek ett par minuter tills löken blivit genomskinlig.
Tillsätt linserna och vattnet. Koka upp och koka på svag värme i 15 min eller tills linserna absorberat all vätska.
Tillsätt tomaterna, och kokosgrädden och låt sjuda i 2 minuter till.
Tillsätt fisksås och lime och mixa soppan slät. Om det behövs kan du späda med lite vatten för önskad konsistens men soppan ska vara tjock och krämig. Smaka av med mer salt eller fisksås.
Servera med bladspenat på toppen, några droppar olivolja och en nypa salt på spenaten. Tillsätt de rostade kokosflingorna.
Lämna ett svar