Det var kalas och en 15-åring skulle firas och vad passar bättre än ett berg marängswiss. Hade först tänkt göra en klassiker med chokladsås men så fick jag en idé om att göra björnbärssirap och så här i efterhand måste jag säga att det var en av mina bättre idéer. Gick hundra procent på feeling och körde 50/50 bär och socker. Adderade limejuice och vanilj till det för smakens skull. Men det var allt. Inga E-nummer här inte.
15 år och med full gas ut i livet
2 dagar senare gasade 15-åringen iväg på moppe och jag unnar honom verkligen den friheten även om om jag vet att varje sånt litet steg som skapar frihet och oberoende också betyder att de växer ur barndomen. Snart har jag bara vuxna barn och jag kommer vara förälder på ett helt annat sätt. Men först ska jag såklart oroa mig lite för mörka nätter på moppe, lövhalka o.s.v. Jag vet hur det går till. Jag oroar mig i början och vill helst ha koll på läget men sen är det som att jag når ett orostak och acceptansen kliver in. Som tur är kräver tonåringar sin integritet och rätten att upptäcka livet med sina ögon och vi vuxna har inget annat val än att ta ett steg tillbaka. Det är en av de svåraste läxorna med att vara tonårsförälder.
En liten fundering tagen ur livet. Tillbaka till marängswissen va. Den är betydligt lättare att hantera även om de schweiziska marängerna också kräver omsorg. Såklart ska du vända ner lite björnbärssirap i marängen så att de blir sådär snyggmarmorerade och dessutom får smak av björnbär.
Ingredienser 8 portioner
Maränger
- 200 g äggvita ca 6-8 st beroende på äggen
- 5 dl strösocker (440g)
- 3 msk björnbärssirap
Björnbärssirap
- 200 g björnbär
- 200 g socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk lime- eller citronjuice
- 2 msk vatten
Att servera till
- vaniljglass
- björnbär
- jordgubbar
- vispgrädde (ej nödvändigt, om du frågar mig)
Gör så här
Sätt ugnen på 140 grader
Blanda äggvitan och sockret i en bunke och ställ över en kastrull med sjudande vatten. Vispa marängen lite då och då tills den är ca 60 grader varm. Min blev varmare och marängen klarade sig ändå.,
Ta bort marängen från värmen och ställ den i ett kallt vattenbad och vispa i ca 10 minuter Den ska ha blivit kall och fast.
Ringla över björnbärssirapen och vände ner en med en slickepott något varv. Bara precis så lagom att den blir marmorerad men inte lila.
Grädda marängerna 40 minuter. Stäng av ugnen och öppna luckan och låt marängerna stå kvar tills de svalnat helt.
Under tiden kokar du björnbärssirapen.
Blanda björnbär, socker, limejuice, vatten och vanilj i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock i 10 minuter. Häll i en sil och passera juicen igenom med en sked så att du får med så mycket som möjligt av smak.
Sätt tillbaka på spisen och låt sjuda vidare på låg värme i ca 20 min eller tills du märker att konsistensen är som sirap.
Servera med maräng, glass, bär och björnbärssirapen.
Lämna ett svar