Jag vet att pumpa inte är för alla. Min yngsta son älskar fortfarande att berätta om den gången han kräktes lite i munnen när jag bjöd på pumpa. Men om det är någon rätt jag gjort som kan övertyga en skeptiker så måste det vara den här.
Pumpa är i säsong nu och det finns så många sorter. Jag gillar butternut. Den är både praktiskt att tillaga och god. Jag har några regler när jag lagar pumpa De behöver kombinationen sting, zest, salt och något med tuggmotstånd. Sen måste den köras hårt i ugnen så att den där jolmiga smaken ersätts av ljuvlig karamelliserad smak. I den här rätten fixar jag det med cayennepeppar, parmesan, citronzest och rostade pumpakärnor, brödchips och hög ugnsvärme. Sist men inte minst. Jag vet att man ska gå varsamt fram med saltet men det här är inte en sån gång.
En krydda som funkar otroligt bra med pumpa är Salvia. Den lite beska lakritssmaken är precis pricken över i för att bryta av mot pumpans söta smak.
Vill du göra den här rätten ännu lite matigare rekommenderar jag belugalinser. Men det har jag inte tid med idag. Däremot passade jag på att göra brödchips av brödkanterna som alltid blir kvar i frysen. När de är frusna är de enkla att skära i tunna chips och vips så blev den här rätten lite snyggare.
Ingredienser 2 portioner
- ½ butternutpumpa
- olivolja
- salt och peppar
- 1 krm cayennepeppar
- 1 näve färsk salvia eller 1-2 tsk torkad
- 1 dl rostade pumpakärnor (rostar mina i lite olja och salt)
- 4 msk ricottaost
- 1 dl hyvlad parmesanost
- brödkrutonger eller chips
- zest från ½ citron
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 konventionell
Skär pumpan i centimetertjocka skivor. Du kan lämna skalet på eller inte. Det blir ganska fint men man får pilla bort det när man ska äta. En smaksak alltså.
Lägg på en plåt och tillsätt olja, salt, peppar, cayennepeppar och rikligt med salvia
Rosta i ugnen tills de fått ordentligt med färg (ca 30-40 min)
Ta ut ur ugnen och servera på en bädd av ricotta, toppa med citronzest, parmesan, pumpakärnor, olivolja och salt och peppar efter smak och så brödchipsen på slutet.
Lämna ett svar