Jag har snöat in på pumpa och hade någon idé om att testa den med all världens smaker. Vi får väl se hur långt jag kommer. Det var ju det där med livet också. Den här varianten drar åt det japanska hållet.
Jag har varit på den asiatiska matbutiken och köpt på mig lite allt möjligt. Har all förståelse för att det är grejer man inte alltid har hemma så jag skriver receptet med förslag på alternativ. Men jag hoppas också att jag kan inspirera till att prova lite nya kryddor och grönsaker. Många av dem finns i välsorterade matbutiker. Kyddor kan du köpa online, t.ex på drakfrukt.se
Shichimi Togarashi är en kryddblanding från det japanska köket. Den innehåller chili, japansk peppar, rostade apelsinskal, svarta och vita sesamfrön, och ingefära. Alla perfekta med pumpan.
Ingredienser 2 portioner
- 100 g sobanudlar (kan ersättas med valfria nudlar)
- rapsolja
- 200 g vattenspenat (kan ersättas med mangold, grönkål, bladspenat)
- 1 msk fint strimlad ingefära
- ½ butternutpumpa
- ca en ½ tsk shicimikrydda (kan ersättas med cayennepeppar och mald ingefära)
- salt
- 0,75 dl ponzu
- 2 ägg
- 1 msk ättika
- 2 nypor shisosalt (ej nödvändigt)
- 1 msk finhackad kinesisk gräslök (kan ersättas med gräslök eller ramslök vid säsong)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 konventionell
Skala och skär pumpan i centimetertjocka skivor. Lägg på en plåt och tillsätt olja, salt, och, shichimi.
Rosta i ugnen tills de fått ordentligt med färg (ca 30-40 min)
Under tiden kokar du sobanudlarna enligt förpackningsinstruktionerna och ställer åt sidan.
Fyll på samma kastrull med nytt vatten och vinägern och koka upp för att pochera äggen i (Du kan också steka äggen löst)
Stek spenaten i lite olja och salt tillsammans med den finstrimlade ingefäran och ställ åt sidan.
Ta ut pumpan och lägg i en skål och häll över ponzun och låt det dra ett medan ägget pocheras.
Knäck äggen i en skål.
Ta en slev och gör en virvel i det sjudande vattnet och häll varsamt ner äggen i virveln så sveps äggvitan runt gulan.
Låt dem sjuda i 3 minuter.
Under tiden gör du klart dina skålar med sobanudlar, vattenspenat, och pumpan och såklart all ponzu.
Ta upp äggen och lägg på toppen. Krydda med gräslöken och shisosaltet.
Lämna ett svar