Den här soppan är något av en favorit när det kommer till restfest eftersom den tar vara på minst tre ingredienser som annars riskerar att bli till svinn: torrt bröd, gårdagens makaroner och de där ostkanterna som man inte kan göra så mycket med. Den är lika enkel att göra flera portioner av som att göra till en.
Ingredienser 2 stora portioner
- 1 gul lök
- 1–2 vitlöksklyftor
- 1 tetra/burk krossade tomater (ca 400 g)
- 2 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- en nypa chiliflakes
- 1 skiva torrt ljust bröd
- 1⁄2 msk vinäger eller citronjuice
- olivolja till stekning och servering
- salt och svartpeppar
- 1 msk kokade makaroner eller pasta/person
- 1 msk valfri riven ost/person
Gör så här
Värm upp en kastrull som rymmer 1 1/2 liter med cirka 2 matskedar olivolja.
Hacka lök och vitlök grovt. Låt löken steka på medelvärme tills den börjar se genomskinlig ut, det tar cirka 2 minuter. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och chiliflakes och koka upp.
Riv brödet i ett par stora bitar och lägg det i soppan. Koka med lock i minst 5 minuter eller upp till en kvart beroende på vad som passar ditt lunchschema.
Medan soppan kokar, sprid den rivna osten jämnt i en kall stekpanna. Fördela makaronerna över osten och hetta därefter upp pannan. Stek utan att röra tills osten smält och fått färg och makaronerna klibbat fast i osten. Det tar cirka 3–4 minuter på relativt hög värme. Ta upp makaronerna ur pannan och dela i bitar.
Ta av soppan från spisen, stoppa ner mixerstaven och kör tills soppan är slät. Smaka av med vinäger/citronjuice, salt och peppar. Lägg mac and cheese-bitarna på toppen och ringla olivolja över före servering.
Lämna ett svar