Är det här den bästa söndagslunchen kanske! När brödet suger upp den söta soppan från undersidan och den salta osten smält från ovansidan. Det finns inget mörker eller kyla som rår på det.
Det här receptet kommer ursprungligen från Julia Childs kokbok, Det goda franska köket. Det är KOKBOKEN för mig och filmen med Meryl Streep och Stanley Tucci kan jag se om hur många gånger som helst. Såg idag att det också finns en Serie på HBO som heter Julia som känns som bra feelgood-streaming nu när man behöver den som mest. Älskar f.ö Sara Lancashire som gör huvudrollen som också spelar huvudrollen i Britcrime serien Happy Valley.
Jag har försökt att förenkla receptet men egentligen är det inte svårt. Det är bara tid som behövs här. Räkna med 2 timmar åtminstone. Men den går utmärkt att förbereda och bara gratinera som en final touch.
För den som vill, stänker man i lite Cognac innan sista uppkoket för servering men jag tycker inte att det här nödvändigt.
Ingredienser 4-6 portioner
- 800 g gul lök
- 50 g smör
- 1 msk olivolja
- ½ tsk socker
- ½ tsk salt
- 1 dl vetemjöl
- 2 liter ox-/hönsbuljong (2 liter vatten/4 buljongtärningar)
- 1 dl vitt vin
- 4-6 skivor surdegsbröd, gärna dagsgammalt
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl riven Gruyere eller Västerbottensost
Gör så här
Skiva löken tunt.
Koka upp din buljong. Jag använde vatten och vanliga buljongtärningar för det är vad jag hade hemma. Såklart om du har en hemgjord buljong är det härligt men absolut inte nödvändigt.
I en kastrull som rymmer minst 2,5 liter, smält smöret tillsammans med olivoljan.
Stek på svag värme i 15 minuter. Den ska inte få färg ännu.
Efter 15 minuter tillsätter du saltet och sockret och stek i ytterligare 15 minuter på lite högre värme. Nu vill du att löken ska brynas men inte brännas så håll ett öga på den och rör om med jämna mellanrum.
Strö mjölet över löken och tillsätt den heta buljongen. Koka upp under omrörning så att mjölet inte bildar klumpar. Tillsätt vinet och sänk sedan värmen och låt soppan sjuda på svag värme i 40 minuter. Inget lock på grytan här.
Inför gratinering. Sätt ugnen på 180 grader övervärme.
Riv osten och dela brödet i stora bitar. Om ditt bröd är pinfärskt så kan du grilla på det lite snabbt i ugnen så att det hårdnar något.
Gnid in brödskivorna med vitlöken.
Häll upp soppan i skålar som tål ugnsvärme. Det mesta stengodset gör det.
Lägg ett lock av bröd och ett berg av den rivna osten på toppen.
Gratinera 5-10 minuter i ugnen tills osten smält ordentligt och fått färg.
Lämna ett svar