Lussebullar i all ära. Men de blir ju så snabbt torra. Vill man ge dem en andra chans så gör men här goda desserten.
Gillar man Créme Brûlée så är det väl ändå för det där knäckiga täcket på toppen. Det är i varje fall därför jag tar mig friheten att kalla det här receptet Lussebullebrûlée. Tro mig, jag har hädat värre än så. Det här receptet är så enkelt. 1 ägg och 1 dl mjölk per bulle. Fyll upp formarna ordentligt så att de sväller upp över kanten. Grovt rårörssocker är lite svårare att smälta i ugnen, så om du inte har en brännare att avsluta jobbet med så föreslår jag strövarianten av rårörsocker eller vanligt strösocker.
Alla mörka bär är god med saffran. T ex björnbär, blåbär, salmbär. Men Godast är ändå körsbär. Den som inte vill ha dem i har dem i sylten till. Eller som jag i båda.
Ingredienser
- 3 bullar
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- 1 -2 dl hela körsbär
- 3 msk rårörssocker
Tillbehör
- Bär och lättvispad grädde
- För sylt: använd samma vikt körsbär som socker
Gör så här
Smörj en större form eller 4 portionsformar
Sätt ugnen på 180 grader
Dela bullarna och tryck ner i formarna
Peta ner några hela körsbär mellan bitarna.
Vispa ihop mjölk och ägg och häll över bullarna.
Låt dem dra i 20-30 minuter
Strö över ett lager med rårörsocker och ställ in i övre delen av ugnen.
Grädda de första 10 minuterna på vanlig ugn. Därefter sätter du på grill eller övervärme och höjer temperaturen till 200 och gräddar i ytterligare 5 minuter så att sockret på toppen smälter (du kan också använda en brännare om du har)
Servera med lättvispad grädde och körsbär kokta i socker. Om du vill tillsätter du ett stänk portvin i körsbären.
Lämna ett svar