Mitt i allt julmatsbloggande och andra jobb som ska sys ihop innan jul har det faktiskt ätits lunch. Som den här t.ex. Den gick t o m på repeat i tre dagar. Den har lite tillagningstid men väldigt lite av den som du behöver tillbringa i köket.
När folk ber mig om svinntips, brukar jag tipsa om att köpa mat som håller länge. Pumpa kvalar defintivt in i den kategorin. Denna har väntat sen början av november på inspiration. (Har du ingen pumpa så kan du ta morot eller palsternacka.
Det här är inte bara gott. Det är snygg mat också. Tycker jag alltså. Jag gör alltid extra linser som jag kan ha i kylen. Om jag inte har något annat så blandar jag dem med dijon, honung och turkisk yoghurt och äter dem som de är.
Ingredienser 2 portioner
- 1 ½ dl belugalinser
- 1 liten pumpa
- 1 krm cayennepeppar
- 8 blad svartkål
- olivolja
- zest från ½ citron
- hyvlad eller riven pecorino alt parmesan el Västerbottensost
- 2 msk valfria rostade nötter
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Skär bort skalet och gröp ur kärnorna med en sked ur pumpan och dela den ungefär i centimetertunna bitar. Vänd den i olja, salt och cayennepeppar och rosta på en plåt i ugnen tills en fått ordentligt med färg. Ca 25 minuter.
Under tiden kokar du linserna enligt förpackningsinstruktionerna.
Skölj och skär bort den tjocka stjälken på svartkålen.
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Salta och stek svartkålen lätt.
Servera med linser, pumpa, svartkål, citronzest, olivolja och den hyvlade osten. Salta och peppra efter smak.
Lämna ett svar