Det finns de som älskar koriander och de som har svårt för den. Jag hör till älskarna. Även om korianderfrö och blad skiljer sig mycket i smaken så finns den där blommiga smaken där. En del kallar den tvålig och det kan man ju förstå om man inte tycker om. En sak är säker, och det är att man ska köpa hela frön och så rosta dem innan malning och tillagning. Det är en otrolig skillnad på smak.
Om du nu inte alls gillar koriander så kan du ersätta den med spikummin i den här soppan. Det blir en annan soppa men minst lika god.
Det här med att fotografera så här års är ingen lek. Är det inte sol ute och man inte hinner ta bilden under förmiddagen är förutsättningarna inte de bästa. Lägg till hungrig till det så blir det lite si och så med bilderna, men håll tillgodo med en färgsprakande soppa.
Ingredienser 4 portioner
- 2 msk olivolja
- 1 stor purjolök (den vita delen)
- 1 litet blomkålshuvud
- 5 morötter
- 1 msk rostade korianderfrön
- 1 tsk gurkmeja
- 3 klyftor vitlök
- 3 msk ljus misopasta (om du inte har miso, ta 3 buljongtärningar)
- 14 dl vatten
- Zest från ½ citron och juice från 1 citron
- 1-2 tsk flingsalt
Till paprikaolja
- 3 msk olivolja
- 1 tsk honung
- ½ tsk rökt paprikapulver
- 1 krm cayennepeppar
- 1 nypa salt
Gör så här
Rosta korianderfrö i en stekpanna och mal dem i en mortel.
Dela blomkålen i små buketter. Hacka löken och vitlöken grovt, skala och skiva morötterna.
Hetta upp en gryta med olivoljan och tillätt lök, vitlök och morötter och 1 tsk salt.
Stek tills de mjuknat och tillsätt sedan vattnet och koka upp och koka i 5 minuter.
Tillsätt misopastan, korianderfrö och blomkålsbuketterna och koka i ytterligare 5 minuter.
Ta av från spisen och mixa med stavmixer tills du har en slät soppa. Sätt tillbaka på spisen och koka upp. Smaka av med citronjuicen, citronzest, salt och peppar.
Värm oljan till paprikaoljan och blanda ner resten av ingredienserna.
Servera soppan med den smaksatta oljan.
Lämna ett svar