• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Bönsoppa med karamelliserad lök och bakade tomater

Bönsoppa med karamelliserad lök och bakade tomater

Cina · januari 5, 2024 · Leave a Comment

Det är bara att konstatera. Somliga av oss (läs jag) trivs bäst i vardagen och enklare mat. Den här soppan gjorde jag i höstas men glömde lägga upp den här. Det är fylliga, lena Cannellinibönor i en krämig soppa som jag serverar med syrliga tomater och karamelliserad lök. Så gott och en riktig raket på mitt Instagram. Där ligger f.ö en instruktionsfilm på hur jag gjorde.

Ingredienser 2 portioner

  • ca 800 g vita bönor
  • 3-4 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 gula lökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • timjan
  • 1 msk vinäger
  • valfri blandning av tomater 1-3 större eller 2 nävar mindre
  • ½ rödlök
  • rosmarin
  • olivolja
  • salt och peppar
  • parmesanost
  • ev citronzest el juice

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader
Dela tomaterna och rödlöken och lägg på en plåt med rosmarin. Häll över lite olja och salta och peppra. För lite extra syra kan du droppa över lite citron.
Ställ in i ugnen och baka i 30 min.

Under tiden, skiva löken och stek i olja på medium/låg värme tillsammans med en vitlöksklyfta, en nypa salt, vinäger och timjan. Den ska karamelliserats och få en fin gyllene färg.

Koka upp 3 dl vatten tillsammans med en tärning hönsbuljong och lägg i bönorna.
Koka i 5 minuter.

När löken är klar blandar du den med bönorna och mixar till en slät soppa. Späd med lite vatten om du vill ha en lösare soppa.
Smaka av med salt och peppar.

Häll upp soppan och servera den med de syrliga tomaterna, smulad parmesan och olivolja.

Filed Under: Comfortfood, glutenfritt, Laktosfritt, Soppa Tagged With: bönsoppa, Cannellinibönor

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB