Det är bara att konstatera. Somliga av oss (läs jag) trivs bäst i vardagen och enklare mat. Den här soppan gjorde jag i höstas men glömde lägga upp den här. Det är fylliga, lena Cannellinibönor i en krämig soppa som jag serverar med syrliga tomater och karamelliserad lök. Så gott och en riktig raket på mitt Instagram. Där ligger f.ö en instruktionsfilm på hur jag gjorde.
Ingredienser 2 portioner
- ca 800 g vita bönor
- 3-4 dl vatten
- 1 tärning hönsbuljong
- 2 gula lökar
- 1-2 vitlöksklyftor
- timjan
- 1 msk vinäger
- valfri blandning av tomater 1-3 större eller 2 nävar mindre
- ½ rödlök
- rosmarin
- olivolja
- salt och peppar
- parmesanost
- ev citronzest el juice
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Dela tomaterna och rödlöken och lägg på en plåt med rosmarin. Häll över lite olja och salta och peppra. För lite extra syra kan du droppa över lite citron.
Ställ in i ugnen och baka i 30 min.
Under tiden, skiva löken och stek i olja på medium/låg värme tillsammans med en vitlöksklyfta, en nypa salt, vinäger och timjan. Den ska karamelliserats och få en fin gyllene färg.
Koka upp 3 dl vatten tillsammans med en tärning hönsbuljong och lägg i bönorna.
Koka i 5 minuter.
När löken är klar blandar du den med bönorna och mixar till en slät soppa. Späd med lite vatten om du vill ha en lösare soppa.
Smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan och servera den med de syrliga tomaterna, smulad parmesan och olivolja.
Lämna ett svar