Jag experimenterar ständigt med mina granolarecept och tar lite vad jag har hemma. Just det här blev en lättgjord variant med väldigt bra smak tack vare dadelsirapen. Jag brukar köpa Sevans eller Zeinas En produkt som jag numera oftast använder istället för vanlig sirap även till brödbak.
När det kommer till rostningen av granola så är det verkligen en fråga om smak. En del vill ha mörkt rostad och andra lite ljusare så experimentera lite själv med tiden mellan 20-30 min. Notera att allas ugnar är lite olika så håll ett öka på rostningen. Jag brukar ta ut och vända granolan ett par gånger och sen låter jag den sista torkningen ske på eftervärmen i ugnen. Om du inte har orostade kokosflakes kan du såklart använda rostade men blanda i dem när granolan är klar. Välj bra havregryn så att du slipper få en smulig granola. Jag brukar använda Änglamarks som jag tycker är den mest prisvärda. Men Saltå Kvarns dinkelflingor är riktigt bra liksom Warbro Kvarns. Dock till ett lite högre pris.
Ingredienser
- ca 400 g havregryn
- 3 msk kokosolja
- 1 1/2 dl hett vatten
- 4 msk dadelsirap
- 0,75 dl linfrö
- 1 dl solrosfrö
- 1 dl pumpakärnor
- 2 dl kokosflakes (orostade)
- 10 torkade dadlar
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader
Blanda dadelsirap, kokosolja och hett vatten i en bunke och rör om så att oljan löser sig. Häll havregryn och linfrö och blanda varsamt så att inte grynen krossas.
Häll ut på en plåt och tillsätt solrosfrön, pumpakärnor och kokosflakes.
Sätt in i ugnen och rosta i ca 25 minuter. Ta ut och vänd granolan två gånger. Stäng av ugnen och låt granolan gå klart på eftervärme.
Ta ut granolan och klipp ner dadlarna i småbitar.
Förvara i burk eller ziplockpåse.
Lämna ett svar