• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Laktosfritt / Rostat kikärtsmul med risoni och grönkålschips

Rostat kikärtsmul med risoni och grönkålschips

Cina · januari 12, 2024 · Leave a Comment

Mina två favoritbaljisar är cannellinibönor och kikärtor och så här i januari när man är både julmätt och fattig passar det extra bra att frossa i baljväxter. Men jag vill bara klargöra att det här sannerligen inte är någon ”stackars-mig-mat”. Den är god året om oavsett om man känner sig fattig eller rik.  För variation så smaksatte och rostade jag ett kikärtsmul. Då får man in både smak och textur.  Resten är i princip vad du ser. Grönkålen (som f.ö legat utomhus sen mitten av december! Hur tålig kan en liten grönsak vara?)  rev jag isär, kramade in olivolja och salt i och sen körde jag dem i ugnen på slutet av kikärtsrostningen. Då blir de lite krispiga i kanten men inte helt chipsiga. Tillbehör här är tomater, parmesan och olivolja. Man skulle också kunna göra en sås på de ingredienserna och blanda med risonin för en lite krämigare variant. 

Risoni med kikärtsmul och grönkålschips

Ingredienser 2 portioner

  • 2 dl /120 g risoni 
  • ca 400 g kikärtor
  • 1kvist färsk rosmarin (alt. timjan eller persilja)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5-6 blad grönkål
  • tomater
  • parmesan
  • olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 vanligt ugn)

Häll av vätskan och skölj kikärtorna. Lägg dem på en handduk så att de torkar lite.

Kör kikärtor, vitlök och rosmarin i en mixer. Det behövs inte många sekunder för att den ska bli lagom smulig. 

Sprid ut smulet på en plåt (om du hade osaltade kikärtor kan du addera en nypa salt) och sätt in i ugnen ca 25 minuter.  De får inte jättemycket färg men ska torka och bli lite krispiga.

Koka upp vatten salt till risonin.

Riv isär grönkålen, häll över lite olivolja och en nypa flingsalt och krama in i kålen. Bred ut på en plåt. 

När det är ca 5 min kvar på kikärtorna sänker du värmen till 180 och ställer in grönkålen.

Under tiden kokar du pastan och klyftar tomaterna. 

Blanda risoni, grönkål, tomater och generöst med olivolja och peppar. Tillsätt det rostade smulet och riv över parmesan. 

Filed Under: Laktosfritt, Medelhavssmaker, Pastarätter, Vegetariskt Tagged With: Grönkål, Kikärtor, Risoni

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB