Mina två favoritbaljisar är cannellinibönor och kikärtor och så här i januari när man är både julmätt och fattig passar det extra bra att frossa i baljväxter. Men jag vill bara klargöra att det här sannerligen inte är någon ”stackars-mig-mat”. Den är god året om oavsett om man känner sig fattig eller rik. För variation så smaksatte och rostade jag ett kikärtsmul. Då får man in både smak och textur. Resten är i princip vad du ser. Grönkålen (som f.ö legat utomhus sen mitten av december! Hur tålig kan en liten grönsak vara?) rev jag isär, kramade in olivolja och salt i och sen körde jag dem i ugnen på slutet av kikärtsrostningen. Då blir de lite krispiga i kanten men inte helt chipsiga. Tillbehör här är tomater, parmesan och olivolja. Man skulle också kunna göra en sås på de ingredienserna och blanda med risonin för en lite krämigare variant.
Ingredienser 2 portioner
- 2 dl /120 g risoni
- ca 400 g kikärtor
- 1kvist färsk rosmarin (alt. timjan eller persilja)
- 2 vitlöksklyftor
- 5-6 blad grönkål
- tomater
- parmesan
- olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 vanligt ugn)
Häll av vätskan och skölj kikärtorna. Lägg dem på en handduk så att de torkar lite.
Kör kikärtor, vitlök och rosmarin i en mixer. Det behövs inte många sekunder för att den ska bli lagom smulig.
Sprid ut smulet på en plåt (om du hade osaltade kikärtor kan du addera en nypa salt) och sätt in i ugnen ca 25 minuter. De får inte jättemycket färg men ska torka och bli lite krispiga.
Koka upp vatten salt till risonin.
Riv isär grönkålen, häll över lite olivolja och en nypa flingsalt och krama in i kålen. Bred ut på en plåt.
När det är ca 5 min kvar på kikärtorna sänker du värmen till 180 och ställer in grönkålen.
Under tiden kokar du pastan och klyftar tomaterna.
Blanda risoni, grönkål, tomater och generöst med olivolja och peppar. Tillsätt det rostade smulet och riv över parmesan.
Lämna ett svar