Fredag är min favoritdag på hela veckan. Det finns ingen bättre känsla än att ha hela helgen framför sig. Nio fredagar av tio gör vi pizza hemma hos oss men det här är också en jättebra förrätt eller mingelmat, där man själv får bygga sin pizza. Dvs någon snäll person knådar och bakar den på enklaste vis t.ex med smör/olja, eller som en bianco med bara mozzarella eller en enkel tomatsås och sen får man pyssla själv med toppings. Den här varianten med ugnsrostade och marinerade grönsaker och en Burrata är min absoluta favorit och de ugnsrostade grönsakerna är bland det bästa man kan ha i kylen så gör en ordentlig omgång när du ändå är på gång.
Jag rostar aubergine, paprika och zucchini som jag sen marinerar i olivolja, vitlök, citron och persilja. Sjukt gott! Andra goda grejer att ha i är oliver, kapris och sardeller men jag föredrar att röra mig på neutral mark utan för många ingredienser.
De här grönsakerna kan du sen ha i en pasta, till en ostbit, något grillat, på en toast eller äta bara som de är.
Jag hade en överbliven deg i frysen hemma, men en färdig deg funkar också om man inte vill krångla till det. Här är det tillbehören som får ta plats och då behöver man inte en perfekt deg.
Förslagsvis gör du grönsakerna i förväg. De klarar sig lätt en vecka i kylen men kom ihåg att ta fram dem minst en timme innan servering så att de är rumstempererade.
Ingredienser till 4 pizzor
- 4 pizzadegar
- 4 burratas
- 2 stora auberginer
- 2 stora zucchinis
- 2 röda paprikor
- 1 dl olivolja
- juice från 1 citron
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 msk hackad persilja
- salt och peppar
Gör så här
Grönsakerna
Sätt ugnen på 200 grader varmluft/eller 225 grader vanlig ugn.
Dela grönsakerna på längden i lika stora stora bitar och lägg dem i en skål med 2 msk olja och ett par nypor flingsalt. Blanda och fördela ut på två plåtar.
Sätt in i ugnen. Om du inte har varmluft kan du behöva byta plats på plåtarna efter halva tiden. Rosta grönsakerna i ca 25-30 minuter. De ska få ordentligt med färg, nästan lite brända i kanterna.
Ta ut grönsakerna och lägg i rymlig glasburk. Pressa över citron och addera olivolja, persilja, finhackad vitlök och svartpeppar.
Pizzan
Sätt ugnen på 300 grader. (det högsta som går) Gör detta minst 30 min innan gräddning. Om du har ett bakstål eller en pizzasten så ställer du in den högt upp i ugnen. Annars kan du använda en bakplåt som får bli varm i ugnen.
Knåda ut din pizzadeg. Använd inte brödkavel här utan försök att varsamt trycka och dra ut degen i kanterna utan att platta till kanterna.
Pensla degen med lite smör/olja och så in i ugnen. Direkt på bakstålet om du har annars en bakplåtspapper för den varma plåten.
Grädda högt upp i i ca 3 minuter. Du får ha lite koll helt enkelt. Ugnar varierar, och värmen på plåt och bakstål likaså.
Ta ut pizzan, dela den och fördela ut din topping.
Lämna ett svar