Det fanns en tid då jag inte åt sötpotatis. Den var helt enkelt för jolmig och lös i konstistensen för min smak. Men jag börjar lära mig några knep. Ett av dem är att inte tillaga den hel och att den smakar som bäst när den är på gränsen till bränd. Därför brukar jag dela sötpotatisen i små bitar. Då får man mycket karamelliserade yta på kort tid och potatisen hinner inte bli mos.
Mitt tips för inköp i asiatiska butiker: Grab it and google it!
För den som inte upptäckt det ännu så är jag ett stort fan av asiatisk mat och ett ännu större fan av kål. Jag älskar alla de olika sorterna av kål man kan hitta i asiatiska matbutiker. Just en här heter Choi Sam eller blomsellerikål som vi tydligen säger på svenska. Hur som helst så tycker jag att det finns så mycket mer än nudlar, soja och sesamolja att upptäcka i dessa butiker. Jag brukar ta ett knippe av något i grönsaksdisken eller något spännande ur frysdisken och gärna något fermenterat och sen googlar jag när jag kommer hem. Det har hittills aldrig gått fel. Om du inte har tillgång till Choi Sam så går det bra med Pak Choi också.
I det här receptet använder jag också den goda, japanska kryddblandningen Shichimi Togarashi. Det här en chiliblandning bl.a citrustoner som kommer från apelsinzest. Den hittar jag på min ICA butik numera. Men vanliga eller ovanliga chiliflakes funkar också. Något som ger lite “bett” åt det hela bara.
Den här ljumma salladen åt jag direkt ur serveringskålen och jag åt massor. Sötpotatisen och dressingen är grejen här. Allt det andra kan du variera. Med det sagt så tyckte jag att bönor gjorde salladen matig, smakrik och gav den olika texturer. Men det kan man ju få t.ex. genom cashewnötter olika salladssorter och kål. Men nu blev det så här och direkt äckligt var det då inte.
Ingredienser 4 portioner
- 1 sötpotatis
- 1 ½ msk rapsolja
- salt
- 300 g vetegroddar
- 2 stånd Pak Choi eller liknande
- 2-3 dl Edamamebönor
- 3 salladslökar
- 1 dl koriander
- 1 msk rostade sesamfrön
- ½ schishimi (eller chiliflakes)
Dressingen
- 4 msk majonäs
- 1 tummetott färsk ingefära
- 2-3 msk ponzu
- ½ vitlöksklyfta
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader
Skala och tärna sötpotatisen i ganska små bitar. Blanda med rapsoljan och saltet och ställ in i ugnen. Låt dem rosta i ugnen ca 15-20 min. De ska få en brynt färg.
Koka Edamamebönorna enligt förpackningsinstruktionerna.
Lägg vetegroddarna i ett durkslag och skölj dem i 2 l kokande vatten.
Hacka pak choi och stek lätt med en nypa salt.
Skiva salladslöken tunt och hacka koriandern grovt.
Blanda majonäs, ingefära, vitlök och ponzu med en mixerstav
Tillsätt rostade sesamfrön och Schishimi och blanda ordentligt.
Lämna ett svar