Asså vad det är gott att grilla broccoli eller bara steka i en gjutjärnspanna. Poängen är att den ska bli lite bränd. Vi är dock lite oense i familjen om hur mycket tuggmotsånd det ska vara. Mycket enligt mig, mindre enligt resten av familjen. Det är därför jag älskar luncher så mycket. Jag bestämmer! Men om du nu ska bjuda någon annan på den här rätten och hen inte gillar att tugga så kan du förkoka broccolin lite innan stekpannan/grillen. Jag har köpt den här fina sparrisbroccolin på favoritbutiken Supermercado men sorten Bellaverde kan vara lättare att hitta och självklart smakar det bra med vanlig broccoli. Jag gillar bara de långa stjälkarna som är lättare att grilla och så smaken på dem också.
Linser älskar jag också. Jag brukar alltid koka dem med ett lagerblad och salt. Föredrar lite tuggmotstånd även där, så de fastare sorterna är enklast. Gröna linser De Puy eller Belugalinser.
Sen behövs inte mycket mer smaksättning än citron, parmesan och en pepprig olivolja. T.ex. en s.k novello. Ja, och så Burratan såklart. Som kan bytas ut mot Mozzarella, Labneh eller Ricotta.
Ingredienser (lunch för 1 eller förrätt för 4)
- 1 bukett broccoli
- 1 msk oliv- eller rapsolja
- 1 msk citronjuice
- 1 tsk flingsalt
- 1 dl Puylinser
- 1 lagerblad
- 1 Burrata
- 2 msk riven parmesan
- 1 tsk citronzest
- 1 msk citronjuide
- 2 msk pepprig olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Koka linserna enligt förpackningsinstruktionerna och addera ett lagerblad till koket.
Hetta upp en gjutjärnspanna med 1 msk olja och lägg i broccolin och strö över en nypa flingsalt. Låt broccolin steka på ganska hög värme i en halv minut och sänk sedan värmen. Tryck lite på stjälkarna med en stekspade så att de får kontakt med stekpannan och lite får extra värme. Buketterna kommer snabbt få färg men de är inte nödvändigtvis brända för det. Grilla/stek broccolin i ca 5 minuter. Sista minuten pressar du över 1 msk citronjuice.
Lägg upp en tallrik med linserna i botten, därefter broccolin. Salta lite och pressa över ytterligare 1 msk citronjuice. Lägg på burratan, riv över citronzest och ta ett par tag med pepparkvarnen. Avsluta med att ringla över din bästa olivolja.
Lämna ett svar