Hälsoinspiratör? Näe, men nyfiken!
Jag har en lapp på min skärm där det står att jag ska försöka bjuda på något personligt i varje inlägg. Alltså inte bara recept. Ni märker kanske hur det går. Men idag funderade jag på något som folk ofta tror om mig och det är att jag är någon slags ”hälsoinspiratör”. Svaret på den frågan är: Näe, inte medvetet. Det har aldrig varit min tanke med bloggen, men jag inser att det finns förklaringar till varför jag uppfattas som väldigt hälsomedveten.
Jag lagat sååå mycket mat genom åren och för att att hålla inspirationen vid liv så söker jag nya utmaningar. Att ta hand om svinn och äta mer grönt är precis den utmaningen som får mig att bli kreativ. Kött är gott men det är kött och man vet liksom vad det smakar. Däremot finns det finns så otroligt många oupptäckta grönsaker och smaker därute. ( snygga på bild är de också) Jag är dessutom intresserad av den här planeten och hur det ska gå för den. Att äta mycket grönt, lite kött och väldigt lite halvfabrikat visar sig vara både hållbart och rätt så hälsosamt. En sista förklaring är sannolikt ålder (54) Jag vet vad jag mår bra av och ju äldre jag blir desto mer lyssnar jag på kroppen. Helt plötsligt kan man inte ta för givet att man alltid ska studsa tillbaka som när man var i 20-års åldern. Ni vet, en kväll ute, för många öl och runda av med kebab på nattkvisten. Så är det med det, men jag lovar att skriva ett personligt inlägg om mina laster vid tillfälle 😉
Över till sötpotatis…
Om jag kan fritera sötpotatis till en lunch? Absolut. Det är så gott, så enkelt och så värt det. Med en mandolin eller en potatisskalare är det lätt gjort. De tar ca 3-4 min på sig den heta oljan. Här snackar vi inte regelrätt fritering med ett bad av olja utan generöst med olja i en stekpanna går bra.
Såsen är en klick jordnötssmör med ett par matskedar upphettad chiliolja. Resten är upp till fantasin men något grönt är helt klart gott till. Salladslök och pak choi blev det för mig. Pak choi:en kokade jag i nudelvattnet innan nudlarna.
Gick hur snabbt som helst både att laga och äta. På mitt @lunchhema hittar du en liten instruktionsfilm
Ingredienser 1 portion
- ⅓ sötpotatis
- ½ dl rapsolja
- flingsalt
- 1 msk jordnötssmör
- 2-3 msk chiliolja
- 50-70 g nudlar
- pak choi eller annan grönsak t.ex svartkål
- 1 salladslök
Gör så här
Strimla sötpotatisen
Hetta upp en stekpannan med oljan och lägg i sötpotatisstrimlorna. Peta lite i dem så att de inte klibbar ihop. Så snart de börjar få färg lägger du upp dem på ett hushållspapper för att låta överflödig olja rinna av. Salta
Koka upp och salta vatten till nudlarna. Lägg i ev grönsak och ta upp utan att hälla av vattnet.
Koka nudlarna enligt förpackningsinstruktionerna.
Skär salladslöken i tunna skivor
Blanda jordnötssmör och chiliolja i en skål och hetta upp i mikron.
Blanda i nudlarna och rör om.
Addera sötpotatis, pak choi, och salladslöken
Lämna ett svar