Det händer ganska ofta att jag köper fänkål för att jag har en idé och sen glömmer jag bort vilken den idén var och så blir de liggande. Det var den här fänkålens öde. Som tur är fick jag en ny idé.
Jag gillar egentligen fänkål bäst rå. Tunt skivad tillsammans med apelsin, olivolja och rostade nötter t.ex. Men idag var varm mat en del av överlevnadsstrategin och karmelliserad fänkål är inte direkt äckligt.
Ingredienser till en jättehungrig eller två lagom hungria
- Bröd
- 1 litet fänkålsstånd
- 1 tsk smör
- 1 tsk olivolja
- 1 nypa flingsalt
- ½ mozzarella
- 0,75 dl marconamandlar (eller helt vanliga mandlar, pistagenötter, cashew och lite extra salt)
- 1 näve bladpersilja
- 1 dl riven parmesanost
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- salt och peppar efter smak
Gör så här
Hetta upp en stekpanna med olivolja och smör.
Skiva fänkålen riktigt tunt och häll ner i stekpannan. Sänk värmen till medelvärme, addera en nypa salt och stek tills den börjar få lite brynt färg.
Under tiden, blanda mandlar, persilja, vitlök, parmesanonst och olivolja i en mortel eller mixer. Smaka av med salt och peppar
När fänkålen är klar gör iordning din macka med med pesto på botten och toppen och fänkål och mozzarella i mitten.
Lämna ett svar