Det är något kärleksfullt med varma grytor på bordet och nybakat bröd. Det kan vara hur billig mat som helst. Ingen kan mista sig på att det är en gest som kommer från hjärtat. Den här soppan är inspirerad från superkrogen El Bullis personalmat. Jag föreställer mig att de också serverade den med grytorna på bordet och nybakat bröd. Det här är enkel men vällagad och smakrik mat till människor man är rädd om.
Nycklarna till framgång är:
- Karamellisera löken och tomatpurén
- Använda färska örter
- Mixa en del av soppan slät för mustigare smak och konsistens
- Picadan! Om du inte har hasselnötter kan du ta rostade mandlar eller pumpakärnor. Men persiljan är viktig den har en skarp smak som bryter av så perfekt mot den mustiga soppan.
Ingredienser
- 2 stora gula lökar eller 2 dl finhackade, blandade sorter
- 2 rejäla vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 1 dl tomatpuré
- 4 tetror canellinibönor eller en blandning
- 8 dl grönsaksbuljong (hemgjord är alltid godast men annars gör på tärningar)
- 1-2 msk finhackad, färsk timjan
- 1 msk finhackad rosmarin
- 1 lagerblad
- salt
Picada
- 1 dl rostade hasselnötter
- 1 vitlöksklyfta
- 1 ½ dl hackad bladpersilja
- 2 msk olivolja
- 1 nypa flingsalt
Gör så här
Finhacka löken och stek på medelvärme i 2 msk olivolja. När den börjar bli brun tillsätter du tomatpurén och låter dem bryna tillsammans i ngn minut.
Häll av vätskan från bönorna.
Tillsätt de hackade örterna, bönorna och buljongen till lökblandningen.
Koka upp och låt koka i 20 minuter.
Häll över 2-3 dl av soppan i ett separat kärl och mixa slätt och häll tillbaka i soppan.
Smaka av med flingsalt.
Gör Picadan genom att mixa/mortla nötter, persilja, olja och vitlök. Tillsätt en nypa salt på slutet.
Tillsätt en msk eller två av Picadan i soppan. Resten serveras till respektive portion.
För den som vill göra sig till lite extra häller man upp soppan i gratängskålar, smular över lite bröd, river ost över och gratinerar under grillen i ugnen. Det är ju ändå något festligt med sin egen skål
Lämna ett svar