Jag är en sån sucker för Filodeg! Den hör till kategorin ugnsmat som är snygg nog för bordet. Det är lager efter lager med fras men utan en massa smör. (inget fel på smör, men ibland vill man inte ha det) Dessutom tål den rätt mycket vätska och håller sig frasig. Som om inte det vore nog så är den lika bra att baka sötsaker med som mat. Den perfekta ingrediensen att buffématen. Två saker att komma ihåg inför försommarens alla bufféer m a o. Fina ugnsformar och filodeg. Just det här receptet skapade jag för Le Creuset och deras fina Rhône kollektion
I den här underbara rätten har jag gjort som en dragspel med det bästa jag vet, nämligen aubergine. Aubergine ska vara v ä l l a g a d! Det kanske inte framgår helt av videon men jag ugnsbakar den alltså först en gång och sen ytterligare en gång till i filodegen.
Jag kan komma på tusen grejer att ha bädda in mellan degarken och det kan du säkert också. T.ex. lammfärsen som man har på den turkiska pizzan, Lahmacun eller en krämig grönärtsröra och Västerbottensost. Eller varför inte Frangipane och bär (den varianten kommer jag definitivt göra snart)
Ingredienser 8 portioner
- 1 paket filodeg (Jag brukar köpa Sevans men finns såklart fler märken)
- 2 medelstora auberginer
- 3 msk olja
- 1 msk flingsalt
- 1 paket krossade tomater
- 2 klyftor vitlök
- 1 paket ricottaost
- parmesanost
- 3 msk finhackad färsk mynta (eller annan valfri ört som t.ex. persilja eller basilika)
- salt och peppar
- olivolja till pensling
Gör så här
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor och lägg i en bunke. Häll över olja och salt och blanda. Låt stå i ca 20 minuter.
Under tiden slå på ugnen på 200 grader varmluft (om du har flera plåtar inne samtidigt)
Lägg upp auberginen på bakplåtar med bakplåtspapper och baka av dem i ugnen ca 20 minuter. Ha koll på dem så att de inte bränns vid.
Medan de står i ugnen, rör du ihop finhackad vitlök med krossade tomater och smaksätter med salt och peppar.
Finhacka myntan och riv ca 2 dl parmesan
När auberginen är klar tar du ut den och sänker ugnsvärmen till 175 grader.
Smörj din finaste ugnsform med olja. En form som är ca 32 cm är perfekt för filodegsarken, men annars kan du trimma dem så att de passar.
Lägg ut filodegsarken på bänken och bred ut ett lager med ricotta, därefter auberginen, tomatsås, riven parmesan och myntan.
Bläddra dig ner så att du har 3-4 ark filodeg och sen drar du ihop dem till en dragspelsform och lägger i ugnsformen. Upprepa tills formen är full. Jag gjorde 4 dragspel med 4 ark vardera i den här formen.
Pensla olja på filodegen och ställ in i ugnen 175 grader i 35-40 minuter.
Ta ut och skär i rutor så att den blir enkel att ta av. Servera med sallad.
Lämna ett svar