Det här receptet har fått så många likes på Instagram (där finns också film med instruktioner) och jag förstår det. Det är en sån där vegetarisk rätt som man inte ens tänker på att den kommer utan protein. Massor med gott, lättlagad och så svartrötterna som jag älskar och kommer på att jag äter alldeles för sällan.
Nu är det ju ramslökssäsong så om du kan lägga vantarna på ett knippe så gör’t. Annars kan du använda gräslök och en yttepyttebit vitlök.
Vi säger väl så!
Ingredienser (4 förrätter el 2 portioner)
- ca 3-4 svartrötter
- 1 dl belugalinser
- 1 lagerblad
- 1 citron
- 1 msk olivolja
- 1 par kvistar timjan
- 1 dl rostade hasselnötter
- salt och peppar
Ramslökssåsen
- 1 schalottenlök (gul lök går också bra)
- ½ dl vitvin-, sherry-, eller äppelcidervinäger
- 1 ägg
- ca 10 blad ramslök (alternativt ett knippe gräslök)
- 100 g smält smör
Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader
Skala och skär svartroten (använd gummihandskar om du vill undvika klibb) och lägg i en halv liter vatten och juice från en halv citron medan du hanterar alla. Detta gör du för att undvika missfärgning.
Ta upp svartrötterna ut vattnet och lägg på en plåt eller i ugnsform och pressa över resten av citronen, timjan, olivolja och en nypa salt.
Baka i ugnen ca 25-30 minuter. De ska ha lite tuggmotstånd. Vill du ha dem vita täcker du formen med folie.
Under tiden kokar du linserna enligt förpackningsinstruktionerna. Addera ett lagerblad till kokvattnet.
För såsen kokar du upp vatten och vinäger och lägger i den delade löken och kokar tills den är mjuk. (ca 4-5 min) Lägg därefter över den i mixerskål och mixa med ägget och ramslöken till en grönt skum.
Smält smöret tills det uppnår 80 grader (det är för att ägget och smöret ska emulgera). Häll ner smöret långsamt medan du mixar och mixa till en jämn och krämig sås. Smaka ev av med salt och peppar.
Ta ut svartrötterna och servera på en bädd av linser, häll över såsen och toppa med de rostade hasselnötterna och timjan.
Lämna ett svar