Är det nu du testar Agretti, eller sodaört som den också kallas. Om jag skulle beskriva vad den smakar så är det som en blandning av liiiiite syrlig svartkål och spenat i ett spaghettiformat. Den kräver inte mycket tillagning men bra smakkompisar. I mitt fall är de citron, sardeller, vitlök och parmesan. Det är också en liten smakkvartett som jag önskar att jag kunde burka och sälja för den är bra till så mycket.
Confiterad vitlök! Ingrediensen du inte visste att du behöver
Här har jag confiterad vitlök vilket jag också vill tipsa om att ha hemma. Den gör du enkelt genom att lägga i vitlöksklyftorna i olja eller smör, koka upp och sen koka på lägsta värme tills vitlöken är helt mjuk. Men se upp! Den ska vara fortsatt vit och inte bränd för då blir den besk. Tillagningen behåller det bästa med vitlöken men tar bort den skarpa smaken. Gör en ordentlig omgång och när du använder den mosar du den med lite salt, brer på ett brödskiva eller öser ner i div krämer och såser. Oljan som den ligger använder du med fördel att steka när du gjort slut på löken.
Vita bönor i alla dess former är underskattade! Det här är något jag lagar minst en gång i veckan. Jag gillar att göra olika saker av samma ingrediens. Här rostade jag några av bönorna med lite olja och salt och resten gjorde jag en kräm på.
Ingredienser (2 portioner eller 4 smårätter)
- 1 knippe agretti
- 1 tsk sardellpasta
- juice från 1/2 citron
- 4-6 confiterade vitlöksklyftor
- 1 paket (ca 400g) limabönor, canellini eller stora vita bönor
- ca 150 g ricottaost (inte så exakt)
- zest från 1/2 citron
- parmesanost
- Ev rostade pumpakärnor, mandel eller hasselnötter
- olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Börja med vitlöken. Den kan sjuda i oljan medan du gör resten. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i din minsta kastrull och häll över olja precis så att det täcker. Om du har en liten ugnsfast form kan du göra dem i ugnen också medan bönorna rostas. Håll ett öga på dem så att de inte bränns. De är klara när de är mjuka.
Skölj och lägg några av bönorna på en ugsnplåt, ringla över lite olja och salta lätt. Resten av bönorna spar du i spadet till. Rosta bönorna i ugnen tills de fått lite färg (ca 8-10 min) .
Häll av men spara spadet från resten av bönorna. Blanda bönorna med ricotta, 4 klyftor confiterad vitlök, citronzest och 2 msk olivolja. Mixa till en slät kräm och späd ev med lite av bönspadet för rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Skär av den träiga/röda biten av agrettin och skölj den.
Hett upp en panna med 1-2 msk olivolja, sardellpasta och den confiterad vitlök och juicen från 1/2 citron. Tillsätt agrettin och stek i 3-4 minuter och vänd den ordentligt i smakssättarna. Smaka ev av med salt och peppar.
Lägg upp bönkrämen i botten på en tallrik/skål, tillsätt agrettin, de rostade bönorna och hyvla över ordentligt med parmesan. Den som vill ha lite tuggmotstånd adderar lite rostade nötter och avslutar med att ringla över olivolja .
Lämna ett svar