Favoriträtt och en auberginerätt för de som inte ens älskar aubergine. Jag brukar få frågan om hur man får ungdomar att äta mer grönt. Det här är svaret. Lager på lager med aubergine, tomatsås, mozzarella och parmesan. Ju fler lager desto bättre. Omöjligt att inte älska helt enkelt.
Lite pyssel men sååå värt det. Gör allt ditt prepp först. börja med auberginen, sen tomatsås och så osten. Tips är att välja en mozzarella på block. Den är lite mindre vattnig och extra lämpligt för gratänger.
Spara brödkanter och låt ligga på tork utan påse och du har världens bästa och billigaste ströbröd. Jag lägger sen torra brödbitar i en påse och går loss på den med brödkaveln eller mortel.
Tänk på att spara lite extra tomatsås, mozzarella, parmesan och persilja till sista lagret.
Ingredienser 4-6 portioner
- 3 auberginer
- 3 msk olja
- 2 paket (ca 800 g) krossade tomater
- 1 lök av valfri sort
- 2 rejäla vitlöksklyftor
- 1 msk olja
- 1 tsk honung
- salt och peppar
- 2-3 dl riven mozzarella
- 2 dl riven parmesanost
- ca 2 dl ströbröd
- 2 msk olivolja
- 2-3 msk finhackad persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader varmluft
Skiva auberginen ganska tunt (ca 0,5 cm)
Olja två plåtar med bakplåtspapper och bred ut auberginen, pensla med olja och strö över salt. Baka i ugnen ca 20 minuter.
Finhacka, lök och vitlök och stek på medelvärmen tills den är genomskinlig.
Tillsätt krossade tomater, honung, salt och peppar och låt puttra tills det är dags att använda den. ca 20 min. Smaka av med salt och peppar det sista du gör.
Riv parmesan och tärna mozzarellan
Ta fram en ugnsform och strö lite olja i botten.
Höj ugnstemperaturen till 220 grader
Strö ut ett tunt lager ströbröd, därefter tomatsås och ett lager aubergine.
På auberginen, fördela ett tunt lager mozzarella, parmesan, ströbröd och lite finhackad persilja, därefter tomatsås.
Repetera i 3-4 fyra lager
Avsluta med ett täckande lager tomatsås, mozzarella, parmesan, ströbröd och ringla över lite olivolja.
Baka gratängen i ugnen i 25 minuter
Efter ugn strö över ett sista lager finhackad persilja.
Lämna ett svar