Jag lyssnade på podden Recept Tack häromdagen och de pratade om Katsu Sando. Det är verkligen något av det bästa jag vet och fick cravings som bara kunde stillas med egen variant av vad jag hade hemma. Det här är alltså en macka vanligtvis gjord på panerad fläskschnitzel och serverad med vitkålssallad och den sötsyrliga tonkatsusåsen. Så enkel att göra och så otroligt god. Recept hittar du här. Den här gången hade jag inte Worcestershiresås så istället tog jag misopasta och vatten för att få med den djupa, fermenterade smaken. Fungerade alldeles utmärkt.
Vad jag inte heller hade hemma var fläskschnitzel (vem har det liksom?). Däremot hade jag ostronskivling. Ostronskivling är min go-to-svamp när jag vill ersätta kyckling eller fläsk i vissa rätter. Dubbelpanerad som i det här receptet blir den både saftig och köttig i konsistensen. Älskar’t och ”for the record”, så trodde sambon att han åt fläsk!
Här väljer jag ett mjukt bröd. Det är en del av upplevelsen med den krispiga, krämig kålen och den panerade svampen och så brödet som suger upp såsen.
Vill man finlira skär man bort kanterna och gör prydliga små mackor men sånt spar jag till tebjudningarna. Och när man bara vill äta tar man inte de finaste bilderna men jag tror du fattar hur gott det här är.
Som så många gånger jag har gjort en video och den kan du på mitt Instagram
Ingredienser 2 rediga smörgåsar
- 200 g ostronskivling
- 1 dl mjöl
- 1 nypa cayennepeppar
- 2 ägg
- 1 msk dijonsenap
- 2 dl panko
- flingsalt
- 3 msk rapsolja
- 1/2 spetskålshuvud
- 2-3 msk majonäs
- 1 msk soja
- 1 msk risvinäger
- 1 tsk sesamolja
- 4 skivor ljust bröd
- 3 salladslökar tunt skivade
Tonkatsusås
- ½ dl ketchup
- 1 msk soja
- 2 msk worcestershiresås alternativt 1 msk misopasta + 1 msk vatten
- ½ msk honung
- 1/2 riven vitlöksklyfta (valfritt)
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
I en annan skål, blandar du majonäs, sesamolja, soja och risvinäger.
Strimla kålen tunt och blanda med majonäsblandningen.
Häll salt och mjöl i en påse och lägg ner svampen. Skaka lätt så att svampen täcks av mjöl men inte går sönder.
Vispa ihop ägg och dijonsenap
Doppa svampen i äggblandningen och därefter i panko.
Hetta upp en stekpanna med neutral olja
Sänk till medelvärme och stek svampen tills den har fått fin färg på båda sidor. Lägg lite tryck på svampen med en stekspade för att platta till den något.
Låt rinna av på ett hushållspapper.
Bygg din ”sando” med den krämiga kålen på botten, därefter svampen, rikligt med sås och sist salladslöken.
Kläm ihop och dela på mitten.
Lämna ett svar