Det är gurksäsong! Dels pga en kanadansisk influenser som sagt att man ibland vill äta en hel gurka varpå alla gurkor på Island tog slut typ. Men det finns också överflöd av svensk gurka och det gillar men ju. Särskilt de där små Västeråsgurkorna. Så här får du min variant på gurksalladen och krispigt ris som också verkar trenda just nu. Ris som stått ett par dagar i kylen är det bästa för stekning.
Ingredienser 1-2 portioner
- 1 hel gurka eller 4-5 Västeråsgurkor
- 3 msk chilolja
- 2 msk ponzu
- 1 salladslök
- 1-2 dl kokat ris
- 1 handfull rostade jordnötter
- ev koriander
Chiliolja
- 2 dl rapsolja
- 1 stjärnanis
- 0,5 dl gochugaru (koreanska chliflakes)
- 1 färsk röd chili (med eller utan kärnor beroende på hur hett du vill ha det)
- 2 rivna vitlklyftor
- 1 msk riven ingefära
- 2 msk rostade sesamfrön
- 1 msk sesamolja
Gör så här
Börja med chilioljan
Riv vitlök och ingefära och finhacka chilin
Hetta upp rapsoljan och ta av från värmen.
Tillsätt stjärnanis och chiliflakes först.
Därefter vitlök, ingefära och den färska chilin. Rör om som att oljan kommer ner i temperatur och vitlöken inte bränns.
Låt oljan svalna och förvara i glasburk.
Skiva gurkan tunt (om du har en sort med tjockt skal skalar du den delvis så att den är randig på längden)
Blanda chiloljan och ponzun och häll över gurkan. Blanda och låt stå
Hetta upp en panna med rapsolja, häll i riset sänk värmen något, salta lätt och platta till det så att du får mycket stekyta. Vänd riset efter ett par minuter.
Lägg upp riset på gurkan och toppa med krossade jordnötter, koriander och salladslök.
Lämna ett svar