Räkpasta i olika former är något av en paradrätt för mig. Hummer och krabba i alla ära men mitt favoritskaldjur är räkor. Jag kan lätt äta en sån där påse alldeles själv. Om en räkpasta ska bli riktig bra finns det inga genvägar. Man måste skala sina räkor och koka av skalen för att få den där riktiga skaldjurssmaken. Det är lite tidskrävande men är 100 procent värt det.
Jag har lite olika varianter men det ingår alltid, räkfond, tomat, chili, vitlök och persilja i min skaldjurspasta. Just idag tillsatte jag lite rostad paprika och lök vilket gjorde såsen magiskt mustig. Man kan fuska och använda sig av paprika- eller tomatpuré. Rosta den då lite i pannan innan du tillsätter buljong. Det är nämligen ett litet stycke matmagi som sker i den rostningen.
Sen vill jag slå ett slag för att ibland unna sig en pasta av hög kvalitet. Gärna en som är bronsfalsad där du kan se att ytan är lite ruggad. För när man lägger så mycket tid på såsen då vill man ha en pasta som suger upp den på bästa sätt.


Ingredienser 4 portioner
- 400 – 500 g spagetti eller linguini, gärna av hög kvalitet.
- Salt
- 1 kg frysta räkor med skal
- 0,75 l vatten
- 2 lökar av valfri sort
- 2 stora vitlöksklyftor
- 2 röda paprikor
- 1 röd chili (urkärnad om du vill göra en mildare pasta)
- 2- 3 msk tomatpuré
- 2 msk smör eller olivolja
- 2-3 msk finhackad persilja
- 1/2 msk sardellpasta (frivilligt men ger god och djup sälta till rätten)
- salt och peppar
Gör så här
Skala räkorna och lägg skalen i en sauteringspanna dvs en låg pannan med lock. Häll över vattnet och koka i 30-45 min under lock. Därefter sila av buljongen.
I samma panna, tillsätt olja och stek sedan lök, paprika och chili i 10-15 min på medelvärme tills den karamelliseras och fått färg. Tillsätt vitlöken och tomatpurén och stek ytterligare en minut.
Tillsätt räkbuljongen och sjud utan lock tills den reducerat till hälften. Smaka av buljongen med sardellpasta. Om den känns för vattnig i smaken så låter du den reducera ytterligare.
Koka upp pastavatten och snåla inte på saltet. 1 tsk salt per 100 g pasta och 1 liter vatten. så i det här fallet 4 tsk.
Häll över räkfonden i en djup skål, tillsätt smöret och mixa slät med en stavmixer. Häll tillbaka i pannan smaka av med salt och peppar och låt sjuda vidare medan pastan kokar.
Koka pastan enligt förpackningsinstruktionerna.
När pastan vänder du ner den i skaldjurssåsen, tillsätter räkorna, och den finhackade persiljan. Avsluta med extra olivolja och svartpeppar.
Lämna ett svar