• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Magiskt, mustig räkpasta

Magiskt, mustig räkpasta

Cina · september 30, 2024 · Leave a Comment

Räkpasta i olika former är något av en paradrätt för mig. Hummer och krabba i alla ära men mitt favoritskaldjur är räkor. Jag kan lätt äta en sån där påse alldeles själv. Om en räkpasta ska bli riktig bra finns det inga genvägar. Man måste skala sina räkor och koka av skalen för att få den där riktiga skaldjurssmaken. Det är lite tidskrävande men är 100 procent värt det.  

Jag har lite olika varianter men det ingår alltid, räkfond, tomat, chili, vitlök och persilja i min skaldjurspasta.  Just idag tillsatte jag lite rostad paprika och lök vilket gjorde såsen magiskt mustig.  Man kan fuska och använda sig av paprika- eller tomatpuré. Rosta den då lite i pannan innan du tillsätter buljong. Det är nämligen ett litet stycke matmagi som sker i den rostningen. 

Sen vill jag slå ett slag för att ibland unna sig en pasta av hög kvalitet. Gärna en som är bronsfalsad där du kan se att ytan är lite ruggad. För när man lägger så mycket tid på såsen då vill man ha en pasta som suger upp den på bästa sätt.  

Ingredienser 4 portioner

  • 400 – 500 g spagetti eller linguini, gärna av hög kvalitet.
  • Salt
  • 1 kg frysta räkor med skal
  • 0,75 l vatten 
  • 2 lökar av valfri sort 
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 1 röd chili (urkärnad om du vill göra en mildare pasta) 
  • 2- 3 msk tomatpuré
  • 2 msk smör eller olivolja 
  • 2-3 msk finhackad persilja 
  • 1/2 msk sardellpasta (frivilligt men ger god och djup sälta till rätten)
  • salt och peppar

Gör så här

Skala räkorna och lägg skalen i en sauteringspanna dvs en låg pannan med lock.  Häll över vattnet och koka i 30-45 min under lock. Därefter sila av buljongen. 

I samma panna, tillsätt olja och stek sedan lök, paprika och chili i 10-15 min på medelvärme tills den karamelliseras och fått färg. Tillsätt vitlöken och tomatpurén och stek ytterligare en minut. 

Tillsätt räkbuljongen och sjud utan lock tills den reducerat till hälften. Smaka av buljongen med sardellpasta. Om den känns för vattnig i smaken så låter du den reducera ytterligare.  

Koka upp pastavatten och snåla inte på saltet. 1 tsk salt per 100 g pasta och 1 liter vatten. så i det här fallet 4 tsk.

Häll över räkfonden i en djup skål, tillsätt smöret och mixa slät med en stavmixer. Häll tillbaka i pannan smaka av med salt och peppar och låt sjuda vidare medan pastan kokar. 

Koka pastan enligt förpackningsinstruktionerna.

När pastan vänder du ner den i skaldjurssåsen, tillsätter räkorna, och den finhackade persiljan.  Avsluta med extra olivolja och svartpeppar.

Filed Under: Comfortfood, Medelhavssmaker, Middag, Pastarätter, Såser Tagged With: Skaldjurspasta

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB