Är det pumpasäsong så är det. Jag har som mål att testa mig igenom lite olika sorter och dagens sort är Spagettipumpa. Jag gissar att den heter så för att den bryts ner till spagettiliknande trådar när man tillagar den vilket gör den fin att servera. Salvia och cayennepeppar är mina go-to-kryddor när det gäller pumpa. Den behöver smaker och fett som bryter av mot det lena och lite vattniga och då blir det jättegott. Jag väljer till nötter eller frön här också för att få in lite tuggmotstånd i rätten även om jag tycker belugalinserna har bra konsistens. Alternativ till salvian är persilja, och den som inte har parmesanost kan ta Feta.
Ingredienser, 4 portioner
- 1 spagettipumpa
- 3 dl belugalinser
- 1 lagerblad
- 100-150 g smör
- 1 handfull färska salviablad
- 1 krm cayennepeppar
- Parmesanost
- zest från 1 citron eller finhackade citronskal från en inlagd citron (vi måste prata mer om inlagd citron)
- saltrostade nötter eller pumpakärnor
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Dela pumpan på mitten och skrapa ur alla kärnor. Använd en gaffel eller knivspetsen för att sticka några hål i det tjocka skalet Olja och salta lätt och baka i ugnen 45 minuter.
Under tiden kokar du belugalinserna enligt förpackningsinstruktionerna och slänger ner i lagerblad i kokvattnet också.
Bryn smöret tillsammans med salviabladen och cayennepepparn
Rosta valfria nötter eller frön i en stekpanna med en msk olja och salt.
När pumpan är klar tar du ut den och skrapar ur den med gaffel eller en sked. separera den varsamt med hjälp av tryck så kommer den att tråda sig.
Lägg upp belugalinserna i botten på en skål och sprid ut pumpan ovanpå.
Tillsätt de rostade nötterna/fröna och riv över citronzesten.
Häll över det brynta smöret, riv över parmesan. Toppa med de frasiga salviabladen och smaka av med salt och peppar efter behov.
Lämna ett svar