Det här receptet har jag tagit fram till en kampanj för Frøya Laks Backloin. Jag ska ärligt säga att jag inte är så stor på julmaten. Men att äta gott och tillsammans med nära och kära älskar jag däremot. Då är det fördel för mat som är lättlagad och enkel att förbereda så man hinner umgås lite också. Den här lilla rätten kan agera både förrätt till nyår eller till buffén på julen och receptet är enkelt att skala upp.
Tartaren är gjort på Backloin, en sushiklassad bit som varken behöver frysas eller tillagas innan servering. Så här får råvaran glänsa och jag adderarar bara textur i form av mandel och grönkål och så att den söta, peppriga fikonsenapen kompletterar den lena smaken av laxen. Perfekt på julbordet helt enkelt. Du kan göra all prepp i förväg och tärna laxen precis innan servering. Som vanligt ligger en instruktionsfilm på mitt Instagram @lunchhemma
Ingredienser 4 förrättsportioner
Fikonsenap
- 1 dl torkade fikon
- 1 ½ msk senapsfrön
- 1 kvist färsk timjan
- ½ msk senapspulver
- 1 ½ msk honung
- ¼ dl äppelcidervinäger
- 1 nypa salt
- ¼ dl rapsolja eller grädde (grädden gör hållbarheten kortare men smaken rundare)
- ¼ dl vatten från fikonbadet
Tartar
- 180 g Frøya lax Backloin
- ½ rödlök finhackad
- 1 dl rostad, skållad mandel
Grönkål
- 1 näve grönkål
- ½ msk rapsolja
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
Senapen
Börja med senapen. Du kan med fördel blötlägga fikonen hela över natten, men annars klipper du dem och blötlägger i minst 2 timmar.
Efter blötläggning häller du av vätskan men sparar lite spadet till senapen.
Sjud senapsfrön och timjan i 5 minuter. Häll av vattnet.
Blanda övriga ingredienser och mixa till en krämig senap smaka av med en nypa salt. Jag förvarar senapen i en spritspåse för att på ett enkelt sätt kunna fördela den på tartaren i små droppar.
Grönkålen
Sätt ugnen på 150 grader varmluft
Skär bort den tjocka stjälken och skär grönkålen i mindre bitar. Krama den med oljan och saltet.
Lägg kålen på en ugnsplåt i mitten av ugnen i ca 12 minuter men ha lite koll. Vid minsta tecken på bruna kanter är det dags att ta ut den. Då vill att den ska vara grön.
När kålen är krispig och klar lägger du upp den på lite hushållspapper så att det behåller krispet till servering.
Tartar
Medan kålen rostar kan du hacka ner mandeln i ngt mindre bitar och rosta den ett par minuter i en stekpanna. Bara precis så att den får lite färg.
Finhacka löken
Ta fram laxen och tärna den fint.
Bred ut laxen på en tallrik, strö över mandeln och löken. Spritsa ut små droppar av senapen och strö över grönkålen. Servera och njut!
Lämna ett svar