Lasagneplattor kan användas till så mycket. Jag gillar att förkoka plattorna och ha de där silkeslena arken att lägga i lager och veck för att sen fylla med goda smaker. I det här receptet är det brysselkål men du kan såklart göra mer klassiska smaker med t.ex. tomatsås och ricotta.
Jag var länge en skeptiker till brysselkål. Tyckte mest den smakade bittert och var överkokt. Visar sig att den bara behöver lite variation och rätt smakkompisar. Smakkompisar är citron, valnötter sardeller och ost i det här fallet. Valnötter kan som bekant också vara lite bittra men när man kombinerar dem så blir de dubbelt så bra. Sältan hämtar vi från sardellpastan och syran från citronen. Både juice och zest. För att få in alla smakerna och få dem att blanda sig på kort tid strimlar jag brysselkålen fint.
Det bästa med det här receptet är att det är en snabbvariant på lasagne och man slipper hålla på med Bechamelsås som jag älskar men det är ju det där med disken…. Här är får generösa mängder av en god olivolja utgöra såsen istället. Filmversionen av tillagningen hittar då på @lunchhemma
Ingredienser 2 portioner
- 4 färska lasagneplattor
- ca 15 brysselkålshuvuden
- 2 vitlöksklyftor
- 1-2 msk sardellpasta
- juice från ½ citron
- zest från ½ citron
- 1 näve valnötter
- Pecorino (alt parmesan eller fetaost)
- Olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Ansa och strimla brysselkålen och finhacka vitlöken och hacka valnötterna.
Hetta upp en stekpanna med olja, sardellpastan, citronjuice och vitlöken och häll ner den finstrimlade brysselkålen. Stek och vänd hela tiden tills brysselkålen mjuknat och fått lätt färg och ställ åt sidan.
Koka upp saltat vatten i en stekpanna med hög kant och lägg i lasagneplattorna. Låt dem koka tills de mjuknat. ca 3-5 min.
Ta upp plattorna och pensla dem med lite olja.
Lägg upp lasagneplattorna i två djupa tallrikar. Vecka dem så att det bildas många lager och veck.
Tillsätt brysselkålen och peta in en i alla små veck och lager.
Strö över valnötterna.
Riv över citronzest och pecorino, ringla över olivolja och tillsätt lite svartpeppar.
Lämna ett svar