Januari är en fattigmånad men man kan spara en hel del pengar på att äta billigt. Att baka eget bröd är både lyxigt och billigare än köpebröd. Ett hembakad bröd kostar, i runda slängar, 15 spänn.
Den här vridna baguetterna är helt knådfria och dessutom snygga att langa fram till en soppa. De kräver knappt någon arbetsinsats men däremot tid, ca 4-5 h. När man bakar utan knådning och låter tiden göra jobbet kallas det för Autolys. Under vilan utvecklar degen gluten och glutentrådar. Vikningarna har till uppgift att stretcha glutentrådarna. Då får du en elastiskt och fin deg som är lätt att hantera. Jag tycker att tre vikningar är ett bra riktmärke. Jag har skrivit med 45 minuters mellanrum här mest för ha en tidsangivelse men om det blir 30 eller 50 minuter så spelar det ingen större roll.
En annan grej med den här bakmetoden är att man inte behöver någon maskin. Det är ju ett helt företag att släpa fram hushållsassistenten, stå ut med ljudet och sen diska alla delar och stuva undan den efteråt.
Ingredienser 2 bröd
- 10 färsk jäst (eller 3 g torrjäst)
- 10 salt
- 350 g kallt vatten
- 450 g vetemjöl special eller siktat dinkel
Gör så här
Blanda alla ingredienser i en bunke så att de kommer ihop till en smet. Ingen mer knådning behövs här.
Tack bunken med plastfolie och låt stå i 45 min
Efter 45 min ska vi vika degen. Det gör du genom att ta tag i en kant och drar in den mot mitten Gå hela varvet runt degen och täck över den igen och låt vila ytterligare 45 min.
Efter 45 min upprepar du vikningen och låter därefter degen vila i 1 h
Stjälp upp degen på en mjölad bänk och dra ut den till den rektangel. Vik in kortändarna mot mitten. Därefter vänd degen och vik på mitten. Vänd den med skarvarna ner. Täck över med en handduk och låt den vila ytterligare 45 min.
Sätt ugnen på 280 grader och ställ en plåt längst ner i ugnen.
Dela därefter degen på mitten och dra varmsamt ut den till två avlånga degar.
Vrid degen och lägg upp den på bakplåtspapper.
Sätt in bröden, häll 1 dl vatten i den heta plåten i botten så att det bildas ånga.
Stäng genast ugnsluckan och sänk värmen till 250 grader
Grädda i ca 20-25 min.
Lämna ett svar