Det här är inget Beach-2025 inlägg. Jag gör inte sånt. Däremot är det skönt att byta ut godiset och den gräddiga maten mot lite nya, fräscha smaker så här efter en lång ledighet. Själv brukar jag vara oinspirerad efter alla måltider som måste lagas under ett lov. Varken bloggen eller mitt instagramkonto brukar vara särskilt julvänligt. Visst är det härligt med sovmorgon och att träffa familj och vänner men i år tog jag beslutet att jag nästa år inte kommer laga någon julmat alls. (famous last words…) Det finns så mycket annat som jag tycker är gott och som jag är bättre på att laga.
Så över till sötpotatissoppa. En soppa på 3 ingredienser. Enklare än så blir det knappast. Så just därför kan man unna sig några tillbehör också för att liva upp det hela. Instruktionsvideo finns som vanligt på mitt Instagram @lunchhemma
Jag vet att jag tjatar om min chiliolja. Men det är helt enkelt något av det bästa man kan ha hemma. Så gör en ordentlig burk och smaksäkra alla potentiellt trista lunchupplevelser.
Ingredienser 4 portioner
- 1 bamsestor eller 2 normala sötpotatisar
- 1 liter höns-eller grönsaksbuljong
- 1 tumstor bit ingefära
- juice från 1 lime
- 1-2 msk fisksås
Edamamesallad
- 1 dl edamamebönor
- 1 salladslök
- 1 msk hackad koriander
Chiliolja
- 2 dl matolja
- 1 tsk sesamolja
- 2 msk gochugaru (koreanska chiliflakes)
- 1 stjärnanis
- 1 färsk röd chili hackad (med eller utan kärnor beroende på hur stark du vill ha det)
- 1-2 hackade vitlöksklyftor
- 1 msk finhackad ingefära
- 2 msk rostade sesamfrön
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader
Skala och tärna sötpotatisen. Vänd i lite olja och salt och rosta sedan på en ugnsplåt i ca 40 min. Den ska få lite färg i kanterna.
Under tiden koka upp hönsbuljong med ingefäran i.
Tillaga Edamamebönorna enligt förpackningsinstruktionerna.
Finhacka salladslöken och koriandern och blanda med bönorna.
Häll över den rostade potatisen i en kastrull och tillsätt sedan buljongen och ingefäran medan du mixar soppan till en konsistens du vill ha.
Smaksätt med limejuice och fisksås. Tillsätt lite åt gången och smaka av efterhand.
Chiliolja
Hacka alla ingredienser till oljan.
Värm upp oljan (inte sesamoljan) i en kastrull och ställ åt sidan.
Häll i alla kryddor och när oljan slutat bubbla tillsätter du även sesamoljan.
Lämna ett svar