• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Förrätter / Apelsin- och fänkålssallad med oliver

Apelsin- och fänkålssallad med oliver

Cina · januari 20, 2025 · Leave a Comment

Det är citrussäsong och inget är bättre än blodapelsinerna just nu. Säsongen är kort så passa på. Med det sagt så funkar det såklart med vanliga apelsiner här också. Eller varför inte testa med clementiner och blodgrapefrukt.

Jag gjorde en liten tur på Kungsholmen och hittade då ett litet hål i väggen som heter Hem från gården med det mest ljuvliga utbudet av citrus och en massa annat. Visar sig att de även har en fin webbutik med ett ännu bredare utbud. Så om du inte bor i närheten av Stockholm kan du även handla på webbutiken .

Bästa smakkompisar till apelsin är olivolja och fänkål. För att addera sälta och kontrast till apelsinen vill jag verkligen rekommendera oliver. Särskilt de här semitorkade som har en skarp sälta som bryter av så perfekt mot apelsinen. Sen vill jag puffa för en bra olivolja. Olivolja är svindyrt nu så slösa den inte på att steka grejer i men i rätter som den här tillför en bra olivolja riktig smak som gör skillnad.

Jag har adderat parmesan och rostade pistagenötter. Det är inte nödvändigt men för den, som liksom jag gillar olika texturer funkar nötterna så fint till det här. Salt rostad mandel passar också bra.

Mängden ingredienser kan variera. Det är inte så noga. Som vanligt ligger en film upp på @lunchhemma om du vill se hur jag gjorde.

Vintersallad

Ingredienser 2 portioner

  • 2 blodapelsiner
  • 1 fänkålshuvud
  • 2-3 msk oliver (gärna semitorkade)
  • Olivolja
  • Rostade pistagenötter eller mandlar
  • Salt och peppar
  • ev lite hyvlad parmesan

Gör så här

Strimla fänkålen fint (Rekommenderar en mandolin) och dressa den med olivolja, en nypa salt och peppar.

Skala och skiva apelsinen. Pressa ur juice från skalbitarna över fänkålen.

Lägg upp blodapelsinen på tallriken. Toppa med fänkålssalladen och ringla över ytterligare några droppar olivolja. Hyvla ev över parmesanen, strö över de rostade nötterna, och addera oliverna.

Nyp av dillen från fänkålen och sprid ut över salladen. Avsluta med några extra tag på pepparkvarnen.

Filed Under: Förrätter, Medelhavssmaker, Sallader, Vegetariskt Tagged With: Blodapelsin, Fänkål

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB