Det är citrussäsong och inget är bättre än blodapelsinerna just nu. Säsongen är kort så passa på. Med det sagt så funkar det såklart med vanliga apelsiner här också. Eller varför inte testa med clementiner och blodgrapefrukt.
Jag gjorde en liten tur på Kungsholmen och hittade då ett litet hål i väggen som heter Hem från gården med det mest ljuvliga utbudet av citrus och en massa annat. Visar sig att de även har en fin webbutik med ett ännu bredare utbud. Så om du inte bor i närheten av Stockholm kan du även handla på webbutiken .





Bästa smakkompisar till apelsin är olivolja och fänkål. För att addera sälta och kontrast till apelsinen vill jag verkligen rekommendera oliver. Särskilt de här semitorkade som har en skarp sälta som bryter av så perfekt mot apelsinen. Sen vill jag puffa för en bra olivolja. Olivolja är svindyrt nu så slösa den inte på att steka grejer i men i rätter som den här tillför en bra olivolja riktig smak som gör skillnad.
Jag har adderat parmesan och rostade pistagenötter. Det är inte nödvändigt men för den, som liksom jag gillar olika texturer funkar nötterna så fint till det här. Salt rostad mandel passar också bra.
Mängden ingredienser kan variera. Det är inte så noga. Som vanligt ligger en film upp på @lunchhemma om du vill se hur jag gjorde.


Ingredienser 2 portioner
- 2 blodapelsiner
- 1 fänkålshuvud
- 2-3 msk oliver (gärna semitorkade)
- Olivolja
- Rostade pistagenötter eller mandlar
- Salt och peppar
- ev lite hyvlad parmesan
Gör så här
Strimla fänkålen fint (Rekommenderar en mandolin) och dressa den med olivolja, en nypa salt och peppar.
Skala och skiva apelsinen. Pressa ur juice från skalbitarna över fänkålen.
Lägg upp blodapelsinen på tallriken. Toppa med fänkålssalladen och ringla över ytterligare några droppar olivolja. Hyvla ev över parmesanen, strö över de rostade nötterna, och addera oliverna.
Nyp av dillen från fänkålen och sprid ut över salladen. Avsluta med några extra tag på pepparkvarnen.
Lämna ett svar