• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Förrätter / Svartkålssallad med jordärtskockchips

Svartkålssallad med jordärtskockchips

Cina · januari 23, 2025 · Leave a Comment

Jag åt det här till lunch idag för att jag ville testa hur lättlagat det var. Tänker mig det som en fin liten förrätt. Jordärtskockorna är det moment som tar lite tid men är å andra sidan helt okomplicerat, lätt att förbereda i förväg och helt värt det. 

Jag kör fortfarande ”snåla januari” och kylskåpstömning men jordärtskockorna var ett fynd eftersom de inte sålt slut till nyårsfesterna.  Det är m a o fortfarande fyndläge på andra festliga ingredienser som som t.ex fryst hummer och en del ostar. Med det sagt så tog jag en liten ostskalm av Gruyere som låg i kylen. Har du Parmesan eller Västerbottensost så är de också bra alternativ. 

Här finns två sätt att göra chipsen på. Det ena är att glunka ner 1/2 liter olja i en kastrull och fritera. Men jag gillar att göra det i stekpannan. Det går åt mindre olja och om man har tunna skivor så går det fort.  Tunna skivor lyckas man bäst med om man har en mandolin, men en osthyvel funkar också. 

Ingredienser 4 förrätter

  • 12 blad svartkål 
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 3 medelstora jordärtskockor
  • ca 0,75 dl rapsolja 
  • 2 msk majonäs
  • 2 tsk vinäger
  • 5 msk riven gruyere
  • salt och peppar

Gör så här

Tvätta eller skala jordärtskockorna och skiva tunt. 

Hetta upp en stekpanna med rapsolja så att den täcker botten. Bred ut de skivade jordärtskockorna och stek/fritera dem tills det fått en gyllengul färg.  Lyft ur dem och lägg på hushållspapper för att slippa överflödigt fett.  Fortsätt steka i omgångar. 

Under tiden tar du bort stjälken på svartkålen och skär den i 4 cm skivor.  

I en skål blandar du majonäs, hälften av Gruyeren och lite vinäger i taget. Smaka av efter hand och tillsätt en nypa salt och ta ett tag med pepparkvarnen. 

När alla chips är stekta saltar du dem lite lätt. Därefter steker du svartkålen lite snabbt på låg värme i samma stekpanna. 

Ta upp grönkålen och blanda med dressingen och lägg upp på tallrikar, med chipsen och de rostade hasselnötterna.  Ta ytterligare ett tag med pepparkvarnen och riv över resten av osten. 

Filed Under: Förrätter, glutenfritt, Lunch med vänner, Sallader, Vegetariskt Tagged With: Jordärtskocka, Svartkål

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB