Jag åt det här till lunch idag för att jag ville testa hur lättlagat det var. Tänker mig det som en fin liten förrätt. Jordärtskockorna är det moment som tar lite tid men är å andra sidan helt okomplicerat, lätt att förbereda i förväg och helt värt det.
Jag kör fortfarande ”snåla januari” och kylskåpstömning men jordärtskockorna var ett fynd eftersom de inte sålt slut till nyårsfesterna. Det är m a o fortfarande fyndläge på andra festliga ingredienser som som t.ex fryst hummer och en del ostar. Med det sagt så tog jag en liten ostskalm av Gruyere som låg i kylen. Har du Parmesan eller Västerbottensost så är de också bra alternativ.
Här finns två sätt att göra chipsen på. Det ena är att glunka ner 1/2 liter olja i en kastrull och fritera. Men jag gillar att göra det i stekpannan. Det går åt mindre olja och om man har tunna skivor så går det fort. Tunna skivor lyckas man bäst med om man har en mandolin, men en osthyvel funkar också.

Ingredienser 4 förrätter
- 12 blad svartkål
- 1 dl rostade hasselnötter
- 3 medelstora jordärtskockor
- ca 0,75 dl rapsolja
- 2 msk majonäs
- 2 tsk vinäger
- 5 msk riven gruyere
- salt och peppar
Gör så här
Tvätta eller skala jordärtskockorna och skiva tunt.
Hetta upp en stekpanna med rapsolja så att den täcker botten. Bred ut de skivade jordärtskockorna och stek/fritera dem tills det fått en gyllengul färg. Lyft ur dem och lägg på hushållspapper för att slippa överflödigt fett. Fortsätt steka i omgångar.
Under tiden tar du bort stjälken på svartkålen och skär den i 4 cm skivor.
I en skål blandar du majonäs, hälften av Gruyeren och lite vinäger i taget. Smaka av efter hand och tillsätt en nypa salt och ta ett tag med pepparkvarnen.
När alla chips är stekta saltar du dem lite lätt. Därefter steker du svartkålen lite snabbt på låg värme i samma stekpanna.
Ta upp grönkålen och blanda med dressingen och lägg upp på tallrikar, med chipsen och de rostade hasselnötterna. Ta ytterligare ett tag med pepparkvarnen och riv över resten av osten.
Lämna ett svar