Är du sugen på lite pastapyssel som resulterar i comfortfood deluxe så har jag rätten för dig. Det här är lite som Cannelloni men eftersom man gör rullar blir det både roligare, mer fyllning och i mina ögon, enklare. Men jag medger, att det inte är en vardagslunch vi snackar om. Snarare söndagmiddag.
Vi hade gäster och jag hade kavlat pasta i handduksformat som jag sen hade tre olika fyllningar till. Det är sånt man gör för att man älskar att kavla pasta, ska mätta många tonårspojkar och älskar att äta. Om man älskar sina hungriga barn men inte att kavla pasta så köper man lasagneplattor och gör som i det här receptet.
Just den här varianten är gjord med en pumpafyllning. Det brukar skrämma en del, men tro mig det här ångrar du inte för den är packad med precis rätt smaker. Fyllningen och bechamelsåsen kan du med fördel göra en dag i förväg. Den blir bara godare. Om du känner att du vill ha en gnutta kött till det här, så rekommenderar jag ett pancettasmul som du tärnar, steker och strör över vid servering.
En förenklad instruktionsfillm hittar du som så ofta på @lunchhemma

Ingredienser 4 portioner
- 1 butternutpumpa
- 250 g ricottaost
- 2 dl riven parmesan
- 3 msk smör
- 1 handfull persiljeblad alternativt salvia
- zest från 1 citron
- salt och peppar
- 1 krm cayennepeppar
- 12 lasagneplattor (färska eller torkade)
Bechamelsås
- 5 msk smör,
- 5 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 2 krm riven muskot
- salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader
Dela pumpan på mitten, gröp ur kärnorna, droppa över lite olja och sprinkla över några nypor salt. Ställ in i ugnen och baka pumpan tills den är mjuk och skinnet börjar få färg i kanterna. Ca 30-40 min
Ta ut pumpan och gröp ur innanmätet och lägg i en mixerskål. Låt svalna.
Under tiden, smält 3 msk smör och lägg i persiljan/salvian och låt bryna tills bladen är frasiga. Ta av från plattan och låt svalna.
När vi ska göra krämen vill vi ha svala ingredienser så att ricottan inte blir för lös.
Mixa, ricotta, 1 1/2 dl parmesan, pumpa, brynt smör och örter, cayennepeppar och en nypa salt, Smaka av med citronzest ev mer salt och peppar och parmesan.
Förvara pumpakrämen svalt tills det är dags att göra rulladerna.
Nu tar vi tag i bechamelsåsen. Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa ihop på medel/hög värme. Riv ner muskotnöten och tillsätt mjölken. Fortsätt värma under omrörning tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och en gnutta svartpeppar.
Koka upp en stor kastrull eller djup panna med vatten och salt.
Olja en ugnsform och fyll botten med bechamelsåsen. Det kommer att bli 24 rullader och de kan gärna stå trångt i formen, men en rund form ca 25 cm i diameter är lagom.
Lägg i lasagneplattorna och koka dem precis så de är tillräckligt mjuka för att kunna rulla utan att de sprider. För torkade plattor ca 2-3 min, färska 1 min.
Koka 2-3 åt gången och gör en omgång rullader för att sen göra nästa omgång.
Lägg upp plattorna separat på en oljad skärbräda och bred ut fyllningen. Gör en rulle från kortändan och dela varje rulle på 2 eller 3 beroende på stl.
Ställ rullarna upp i den bechamelsåsen formen och jobba dig igenom alla lasagneark på samma sätt.
När formen är full strör du över lite extra parmesan över och ställer in ugnen för att grädda i ca 25-30 minuter.
Lämna ett svar