Här får ni en god maträtt som bevisar att det inte är något AI genererat på gång med den här rätten. Så här fula bilder levererar nämligen aldrig AI. Men försök se bortom det fula inomhusljuset på vintermörka kvällar och föreställ er en krämig svamprisoni som lyser upp mörkret istället. Det lagas så mycket mat här hemma. Goda middagsrätter som aldrig når flödet pga det här med fototillfälle. Det är nämligen ingen lek att be tonåringar om att vänta för att ”mamma ska ta en bild”. En son hinner inte ens sätta sig innan han ser till att hinna lassa upp maten.
Så nu blir det några såna här halvdana bilder emellanåt för det här ska ni prova. Det är inte Risotto, som förvisso är gott, men ibland har man helt enkelt inte ro att bevaka och röra i riset hela tiden. Så i min lilla vardagsvariant av den gör jag en krämig pastavariant med risoni och massor med svamp. Den som vill ha lite kött i tärnar/smular lite bacon, pancetta, salsiccia eller liknande och steker med löken.

Ingredienser 4 portioner
- 300 g risoni
- 1 stor portabellosvamp
- 8-10 skogschampinjoner
- 1 bananschalottenlök (gul lök går också bra)
- 1 pkt bacon eller pancetta (valfritt)
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk hackad, färsk timjan eller persilja
- 1 msk balsamvinäger
- 1/2 dl vitt vin
- 3 dl matlagningsgrädde
- salt och peppar
- ev 100 g bacon, pancetta, salsiccia
Gör så här
Koka upp och salta vatten till pastan
Finhacka lök och vitlök, och skär portabellon i tärningar och skiva skogschampinjonerna ganska tunt.
Hetta upp en stor stekpanna till medelvärme. Tillsätt 2 msk smör och 1 msk olja. Lägg i bacon och låt det smälta lite, därefter löken och låt den mjukna. Tillsätt sedan svamp och timjan och höj temperaturen ngt så att svampen får lite färg. Tillsätt vinet och balsamvinägern och låt det koka in i svampen.
Under tiden sätter du igång kokningen av pastan.
Medan pastan kokar tillsätter du grädden till svampen och låter det koka ihop. Sänk värmen och smaka av med salt, peppar. Det behöver inte koka livligt nu utan bara hållas varm.
När pastan är klar lägger du över den i svamp- och gräddblandningen och låter det komma ihop till en krämig pasta. Serveras PRONTO!
Lämna ett svar