• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Krämig svamprisoni

Krämig svamprisoni

Cina · april 24, 2025 · Leave a Comment

Här får ni en god maträtt som bevisar att det inte är något AI genererat på gång med den här rätten. Så här fula bilder levererar nämligen aldrig AI.  Men försök se bortom det fula inomhusljuset på vintermörka kvällar och föreställ er en krämig svamprisoni som lyser upp mörkret istället. Det lagas så mycket mat här hemma. Goda middagsrätter som aldrig når flödet pga det här med fototillfälle.  Det är nämligen ingen lek att be tonåringar om att vänta för att ”mamma ska ta en bild”. En son hinner inte ens sätta sig innan han ser till att hinna lassa upp maten.

Så nu blir det några såna här halvdana bilder emellanåt för det här ska ni prova. Det är inte Risotto, som förvisso är gott, men ibland har man helt enkelt inte ro att bevaka och röra i riset hela tiden. Så i min lilla vardagsvariant av den gör jag en krämig pastavariant med risoni och massor med svamp. Den som vill ha lite kött i tärnar/smular lite bacon, pancetta, salsiccia eller liknande och steker med löken.

Ingredienser 4 portioner

  • 300 g risoni
  • 1 stor portabellosvamp
  • 8-10 skogschampinjoner
  • 1 bananschalottenlök (gul lök går också bra)
  • 1 pkt bacon eller pancetta (valfritt) 
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad, färsk timjan eller persilja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 dl vitt vin
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • salt och peppar
  • ev 100 g bacon, pancetta, salsiccia

Gör så här

Koka upp och salta vatten till pastan

Finhacka lök och vitlök, och skär portabellon i tärningar och skiva skogschampinjonerna ganska tunt. 

Hetta upp en stor stekpanna till medelvärme. Tillsätt 2 msk smör och 1 msk olja. Lägg i bacon och låt det smälta lite, därefter löken och låt den mjukna. Tillsätt sedan svamp och timjan och höj temperaturen ngt så att svampen får lite färg. Tillsätt vinet och balsamvinägern och låt det koka in i svampen. 

Under tiden sätter du igång kokningen av pastan. 

Medan pastan kokar tillsätter du grädden till svampen och låter det koka ihop. Sänk värmen och smaka av med salt, peppar.  Det behöver inte koka livligt nu utan bara hållas varm.

När pastan är klar lägger du över den i svamp- och gräddblandningen och låter det komma ihop till en krämig pasta. Serveras PRONTO! 

Filed Under: Comfortfood, Medelhavssmaker, Middag, Pastarätter Tagged With: Risoni, Svamp

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB