Fråga mig inte var namnet kommer ifrån men det här är kort och gott en grymt god ”majo” med smak av Asien som passar perfekt till grillade rätter.
Receptet då:
- 1 ägg
- ca 1,5 dl neutral rapsolja
- O,5 – 1 msk Sesamolja (tillsätt efter provsmakning)
- 1 msk ljus soja
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1 msk risvinäger (Tillsätt mer efterhand om du vill ha mer syra i såsen)
- Chili i ngn form. Jag använder 0,5 tsk Sambal Oelek.
- Salt efter behag men sojan utgör den primära sältan här
Gör så här:
Knäck ägget i en skål med hög kant. Börja vispa och häll oljan i en tunn stråle ner i vispet. Sen är det bara att köra men bättre för långsamt än för snabbt. Om du, som jag, använder hela ägget kan det ta lite längre tid innan majonnäsen tjocknar men håll ut. När din majonnäs börjat tjockna kan du börja addera smaksättarna en efter en men det är bra att vispa emellan. Känner du att du behöver dryga ut såsen så kan du fortsätta vispa ner olja som i början.
Tre saker om majonnäs
- Man kan göra majonnäs på bara äggula.
- Man kan göra majonnäs på bara äggvita.
- Man kan göra majonnäs på hela ägget.
Lämna ett svar